Amabilitatea la serviciu nu rentează: antipaticii fac carieră (studiu american)

Amabilitatea la locul de muncă nu este un avantaj. Dimpotrivă, poate deveni un handicap, aşa cum demonstrează un studiu ce va apărea în numărul următor al revistei Journal of Psychology and Social Psychology, publicat în avans de cotidianul francez Libération, informează luni La Republica.

'Oameni puţin sociabili pot fi consideraţi mai competenţi tocmai în virtutea lipsei lor de afecţiune şi căldură', au scris cercetătorii Timothy A. Judge (University of Notre Dame), Beth A. Livingston (Cornell University) şi Charlice Hurst (University of Western Ontario).

Mai mult, 'tipii' simpatici au frecvent ca prioritate faptul de a avea relaţii bune cu colegii şi de a munci în linişte, în timp ce antipaticii se dedică mai intens carierei personale. Pe scurt, ''durii'' se simt adesea mult mai bine într-un mediu foarte competitiv precum cel al locului de muncă, în timp ce amabilii, între concesii, zâmbete şi fineţuri riscă să rămână în urmă.

Cei trei profesori universitari au condus patru studii diferite, dintre care trei pe grupuri de sute de persoane intervievate în mod regulat de-a lungul anilor. Este vorba de tineri cooptaţi în timpul anilor lor de studii, iar în prezent integraţi în câmpul muncii. Personalitatea lor a fost analizată folosind metode clasice de analiză psihologică şi răspunsuri încrucişate la statutul lor de muncă.

Al patrulea studiu a constat în punerea a 480 de studenţi din managementul afacerilor în rolul de director de resurse umane, făcându-i să studieze dosare personale şi cerându-le apoi opiniile cu privire la poziţia pe care ar fi acordat-o pentru fiecare profil.

Cercetătorii au demonstrat că persoanele morocănoase şi antipatice la locul de muncă au un succes mai mare decât cele disponibile şi în plus, insuportabilii şi cei percepuţi cu ostilitate câştigă în medie cu 18,31% mai mult decât colegii lor care tind să fie amabili. Pe scurt, a fi amabil, politicos şi altruist este dezavantajos din punct de vedere economic.

Mediile de lucru au fost, în ultimii ani, un ''teren de vânătoare'' acerbă din partea cercetătorilor în psihologie. Motivul este tocmai acela că adesea, ca în acest caz, ele permit să se descopere adevăruri ascunse privind universul relaţiilor dintre indivizi. Faptul că persoane negative şi morocănoase au mai mult succes decât cele sociabile ar putea părea un paradox, dar în spaţiul de muncă nu este. Potrivit studiului, enervanţii par să fie mai serioşi în ochii colegilor.

Analizele psihologice au fost efectuate urmărind în principal ''Big Five Inventory', o metodă de cercetare pusă la punct la Universitatea de Psihologie din Berkeley, California. Este vorba de un chestionar care extrage din 44 de variabile cele cinci componente principale ale personalităţii unui individ: extraversiune, caracter agreabil, conştiinţă (limitele sociale dintre persoane), nevroză (stabilitate emoţională mai mult sau mai puţin constantă) şi deschidere (a minţii).

Metoda, atestată şi confirmată în multe studii, arată însă şi latura slabă a unei astfel de cercetări: 'caracterul plăcut' al unei persoane la locul de muncă poate însemna lucruri foarte diferite, în funcţie de context şi de domeniul muncii.

Din studiu au reieşit şi alte lucruri, deja cunoscute, cum ar fi faptul că la locul de muncă sunt încă preferaţi bărbaţii femeilor. Că sunt antipatici, sociabili sau foarte timizi, ei câştigă mai mult decât femeile. Atât de evident, încât rezultatele cercetării se referă practic numai la bărbaţi. Faptul că sunt sociabile sau egoiste, lucrurile schimbă puţin situaţia pentru femeile angajate.

Distanta de 18% la salariu care separă bărbaţii care tind să fie antipatici de cei care tind să fie amabili se reduce la 5% atunci când vine vorba de femei. Care oricum dacă sunt frumoase câştigă mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură