"Am impresia că se fac jocuri" - Zegrean, despre noua amânare a deciziei CCR pe sesizarea care-l arde pe Dragnea

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

O nouă amânare - a patra - , dispusă de CCR pe sesizarea pe tema constituirii completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, nu se justifică din punct de vedere al dificultăţii dosarului şi, de regulă, o astfel de cauză se judecă de la primul termen, a explicat, luni, pentru Hotnews, fostul şef al CCR Augustin Zegrean.

Potrivit lui Zegrean, este posibil să se facă jocuri care ar duce la o nouă amânare a sentinţei în apelul din dosarul Bombonica, dosar ajuns tehnic vorbind în faza de pronunţare a sentinţei definitive.

"Am impresia că se fac jocuri şi asta nu e bine", a declarat pentru hotnews.ro Augustin Zegrean, care crede că astfel instanţa supremă ar putea găsi un nou prilej pentru a amâna pronunţarea în dosarul lui Liviu Dragnea.

Augustin Zegrean a mai precizat că s-a mai întâmplat o singură dată ca CCR să amâne o decizie de atât de multe ori, în 2006, într-un dosar legat de privatizarea Băncii Comerciale, pe motiv că unul dintre judecătorii constituţionali demisionase, rămăseseră doar 8 judecători şi nu au putut forma o majoritate.

Nu în ultimul rând, fostul şef al CCR a precizat că nu se aştepta la o nouă amânare, că nu îşi aminteşte să mai fi existat atât de multe amânări la CCR pentru astfel de situaţii şi că, de regulă, astfel de dosare se judecă de la primul termen.

De asemenea, Zegrean a mai arătat că o nouă amânare va fi un prilej de a tergiversa din nou pronunţarea sentinţei în dosarul lui Liviu Dragnea, deşi un astfel de lucru nu se justifică.

"Înalta Curte nu poate sta după ei până când iau ei decizia. Ne jucăm de-a ţara-n bumbi. Nu se poate aşa ceva, când ştii că toată lumea aşteaptă o astfel de decizie, iar Înalta Curte a găsit un bun prilej să nu judece, să nu dea sentinţa. Nu e corect nici că instanţa supremă stă după ei, magistraţii pot judeca foarte bine. Instanţa supremă ar avea o justificare dacă completul care judecă dosarul ar fi invocat o excepţie de neconstituţionalitate. O fac pentru că vor să o facă. Între timp se pensionează un judecător, fac un nou complet şi tot aşa", a declarat Zegrean.

Zegrean a mai precizat că are impresia că se fac jocuri, iar CCR şi instanţa supremă vor o justificare pentru aceste amânări, justificări care "pentru unii vor fi foarte bune, iar pentru alţii vor fi discutabile şi criticabile".

Iată însă că, deşi fostul şef al CCR nu se aştepta la o nouă amânare, astăzi, judecătorii Curţii Constituţionale au amânat, pentru a patra oară, o decizie pe plângerea lui Florin Iordache.

Sesizarea lui Iordache a fost făcută pe 25 martie, când autorul OUG 13, lăsat de Dragnea şef peste Camera Deputaţilor, s-a adresat Curţii. Mişcarea este în folosul lui Liviu Dragnea, miza fiind anularea condamnării în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Mai exact, dacă CCR se va pronunţa în favoarea sesizării, sentinţa în primă instanţă ar putea fi desfiinţată, dosarul reluat. Între timp, faptele s-ar putea prescrie, mai ales că vin şi modificările la Codurile Penale cu reduceri semnificative ale termenelor de prescripţie.