Alt tsunami politic - DNA a cerut mandat de arestare preventivă pentru şefa DIICOT - Alina Bica

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) mandat de arestare preventivă pe numele şefei DIICOT, Alina Bica.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Alina Bica ar fi făcut parte dintr-o comisie care ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), cu 150 de milioane de euro, pentru un teren din Capitală care nu putea fi retrocedat în natură.

Din comisia ce ţinea de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), constituită în 2011, au făcut parte, potrivit surselor citate, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru, deja reţinută în acest dosar. Comisia respectivă ar fi aprobat plata către Stelian a 150 de milioane de euro în schimbul terenului care nu putea fi retrocedat în natură, teren care ar fi fost supraevaluat.

Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. Înainte de această numire, mai exact în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi perioadă, în presă a fost publicată interceptarea unei convorbiri telefonice pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei, mai relatează Mediafax.

Numele procurorului şef DIICOT a revenit puternic în atenţia opiniei publice înainte de primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni, când în presă au apărut fotografii cu Elena Udrea şi Bica făcând shopping la Paris.