Alianţa USR-PLUS, o nouă mutare: Propune un "pact pentru anticipate" [VIDEO]

Dan Barna si Dacian Ciolos
Dan Barna si Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Liderii alianţei USR-PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, le-a propus, luni, celorlalte partide de opoziţie şi preşedintelui României un pact politic şi parlamentar pentru declanşarea alegerilor anticipate.

În viziunea Alianţei USR-PLUS, alegerile anticipate - care ar urma să aibă loc odată cu alegerile locale din 6 iunie 2020 - sunt singura soluţie corectă pentru situaţia în care se află România.

Scopul mutării: "scoaterea României din criza politică şi morală în care a fost dusă de PSD".

"Este un pact prin care vrem să creăm o foaie de parcurs pentru a ajunge la acele alegeri anticipate fundamental necesare pentru ieşirea României din actuala criză. Guvernarea PSD nu mai are legitimitate şi nici o majoritate parlamentară care să o îndreptăţească să menţină în funcţie un guvern toxic, un guvern care ţine România blocată. Din această perspectivă, noi, Alianţa USR PLUS, propunem factorilor politici relevanţi în acest moment – actualului preşedinte al României, PNL, ALDE, UDMR, Grupul minorităţilor naţionale şi Pro România – acest pact politic şi parlamentar. În momentul în care vor semna acest pact pentru anticipate toţi liderii politici actuali, care spun de fiecare dată când sunt întrebaţi că sunt decişi să scoată ţara din criză, alegerile anticipate vor putea fi realizate", a declarat Dan Barna.

La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că acest pact este singura soluţie logică şi viabilă de deblocare a crizei politice.

"Şi este o soluţie prin care poporul nu este ocolit şi este important să mergem dincolo de calculele politicianiste şi de interesele unor parlamentari de a-şi prelungi mandatul cu câteva luni chiar dacă constatăm că suntem într-o criză politică. Tragedia imensă de la Caracal ne-a arătat nu doar că suntem într-o criză politică, dar şi că statul este în criză, pentru că este capturat de grupuri de interese. Statul are nevoie de o reformă urgentă, are nevoie în primul rând de profesionalizare şi depolitizare, iar USR PLUS este pregătită să ia măsurile necesare, în primele săptămâni când ajunge la guvernare", a adăugat liderul PLUS.

Redăm mai jos conţinutul pactului propus:

Noi, preşedintele României, PNL, Alianţa USR PLUS, ALDE, UDMR, PMP, Grupul minorităţilor naţionale şi Pro România, ne angajăm, prin semnarea acestui pact, să declanşăm alegeri anticipate cel mai târziu în iunie 2020, odată cu alegerile locale.

Cei 261 de senatori şi deputaţi ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toţi paşii prevăzuţi în acest pact, în termenele constituţionale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilităţii faţă de România şi a reprezentării intereselor cetăţenilor care în 26 mai şi-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ.

Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică şi morală şi constatând următoarele:
Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament şi refuză să demisioneze.

Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat trei crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniştri şi înlocuirea a 80 de miniştri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administraţiei centrale.

România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situaţia unei crize economice.

Guvernul Dăncilă şi PSD continuă încercările de subordonare a Justiţiei şi refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor României.

Noi, semnatarii acestui pact ne angajăm să:Semnăm şi votăm moţiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern şi demiterea acestuia în conformitate cu articolul Articolul 113 din Constituţia României:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Preşedintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condiţiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituţia României care prevede:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

Viitorul preşedinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate cel mai târziu odată cu alegerile locale din iunie 2020, în temeiul articolului 63 alineat (2):

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Conştienţi de răspunderea cu care am fost învestiţi de cetăţeni, noi semnatarii acestui Pact considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală şi economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne