Alianţa Medicilor: "Mulţi bani sunt cheltuiţi pentru a susţine afaceri dubioase"

Aflată în centrul proiectului de ordonanţă vizând salariile bugetarilor, Sănătatea nu va primi atât de mulţi bani cum se spera. E un început bun, spun însă medicii, reamintind totodată că sistemul este prost gospodărit şi mulţi bani se duc pe afaceri dubioase, aşa cum a dovedit-o scandalul Hexi Pharma.
.
. (Epoch Times România)

În timp ce premierul Cioloş anunţă că accentul în proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor cade pe domeniul Sănătăţii, reprezentanţii Alianţei Medicilor remarcă faptul că mult aşteptatul proiect nu aduce măriri salariale semnificative, aşa cum sperau angajaţii din sistem.

"E drept, poate e dificil de găsit finanţarea adecvată. În acest context, îmi permit să repet o idee: sistemul e prost gospodărit. Mulţi bani sunt cheltuiţi fără o finalitate concretă, ci pentru a susţine afaceri dubioase, după cum vedem în cazul HexiPharma", se arată în comunicatul Alianţei Medicilor, citat de Hotnews.

Mai mult, există categorii de personal medical care nu beneficiază de aceste măsuri. Astfel, medicii de familie, medicii specialişti din ambulatoriu şi personalul medical contractual din cabinetele acestora nu beneficiază de aceste măsuri, aşa cum nu au beneficiat nici de creşterile de 25%, de anul trecut. Aceste categorii au contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi funcţionează în regim privat. Pentru aceştia, organizaţia propune ca soluţie negocierea contractului-cadru, care să permită rezolvarea acestor inegalităţi de finanţare.

Alianţa Medicilor mai atrage atenţia că nu salariile sunt marea problema a sistemului ci condiţiile de muncă. Astfel, medicii din România fac gărzi de 31 de ore, fără niciun fel de recuperare iar gărzile, deşi fiscalizate, nu sunt considerate vechime în muncă sau ore suplimentare.

De asemenea, calculul şi aplicarea sporurilor sunt de multe ori fără logică. Mai mult, perspectivele de dezvoltare profesională şi de acces în sistem pentru medicii tineri sunt extrem de firave. "Sunt numai câteva din probleme pentru rezolvarea cărora sunt necesare măsuri de substanţă, care nu au nevoie neapărat de resurse bugetare importante, ci doar de voinţă de a fi asumate", punctează Alianţa.

Medicii remarcă totuşi că, deşi nu toată lumea este mulţumită, iniţiativa asumată de Guvernul României, prin această ordonanţă, merită salutată.

"Toată lumea pare nemulţumită de Sănătate. Dar de undeva trebuie să pornim. Ce loc îşi găseşte principiul solidarităţii în această nemulţumire în condiţiile în care salariul mediu în sectorul Sănătate este cel mai mic dintre toate sectoarele bugetare?", ridică Alianţa Medicilor problema, în contextul în care sindicaliştii din Educaţie şi din Administraţia Publică au anunţat proteste, nemulţumiţi că proiectul de ordonanţă elaborat de Guvern nu le aduce măririle salariale aşteptate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne