Alianţa de spionaj Five Eyes se întruneşte la o conferinţă secretă în Noua Zeelandă

Oficiali de la unele dintre cele mai importante agenţii guvernamentale de spionaj internaţional participă, în oraşul neozeelandez Queenstown, la o reuniune secretă a alianţei de spionaj Five Eyes (Cinci Ochi), din care face parte SUA, Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă.
Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

La întâlnirea secretă urmează să participe directorul FBI, James Comey, şi directorul CIA, Mike Pompeo, precum şi oficiali de rang înalt ai agenţiilor de spionaj şi securitate din Australia, Canada, Marea Britanie şi Noua Zeelandă.

Un avion privat ce a aterizat pe aeroportul Wellington a stârnit curiozitatea când a fost observat numărul de identificare, sâmbătă dimineaţă. Numărul alcătuit din cinci cifre – 10030 – a dezvăluit că aeronava aparţinea CIA, a raportat Stuff NZ. Mai multe avioane ce aparţin diverselor corporaţii au aterizat, de asemenea, vineri în Queenstown.

Publicaţia New Zeeland Herald a raportat că aproximativ 15 agenţii din 5 ţări sunt aşteptate să participe la conferinţa care va avea loc în Arrowtown, Queenstown. Un purtător de cuvânt al premierului neozeelandez Bill English a confirmat că înalţi oficiali ajung în Arrowtown la o conferinţă găzduită de guvern.

“Din cauza cerinţelor specifice privind securitatea, nu putem comenta mai mult în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Totuşi, după cum a indicat poliţia, ei nu au informaţii despre o vizită efectuată în Queenstown de un actual sau fost şef de stat”.

Five Eyes este o alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, creată cu peste 70 de ani în urmă între cinci state aliate care vorbesc limba engleză. În prezent, alianţa este formată din agenţia americană NSA, agenţia britanică de spionaj GCHQ, agenţia canadiană CSEC (Communications Security Establishment), Australian Signals Directorate (ASD) şi Biroul Guvernamental neozeelandez pentru Securitatea Comunicaţiilor (GCSB).

Grupul face schimb de informaţii şi conlucrează pentru a crea un aparat de supraveghere globală. Gradul de cooperare al alianţei a fost dezvăluit de fostul contractor NSA Edward Snowden în documente divulgate în 2013.

Potrivit publicaţiei Otago Daily Times, conferinţa se va desfăşura pe parcursul unei săptămâni. O operaţiune de securitate a poliţiei, numită Operation Silver Fern, este de asemenea în derulare pe durata conferinţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe