Alianţa de spionaj Five Eyes creează o coaliţie pentru a contracara China

Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

De la începutul acestui an, cele cinci naţiuni din principala reţea de protejare a informaţiilor din lume au făcut schimb de date secrete legate de activităţile externe ale Chinei, cu alte ţări aflate pe aceeaşi lungime de undă, au declarat şapte oficiali din patru capitale.

Cooperarea intensificată a alianţei Five Eyes – din care fac parte Australia, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Statele Unite – cu ţări precum Germania şi Japonia este un semn al unui front internaţional tot mai larg împotriva operaţiunilor chineze de influenţare şi a investiţiilor chineze, a relatat Reuters.

Unii oficiali, care au cerut să rămână anonimi datorită sensibilităţii discuţiilor, au afirmat că această cooperare mai amplă este echivalentă cu o extindere neoficială a grupului Five Eyes pe problema specifică a interferenţei străine.

Deşi China a fost în centrul atenţiei, discuţiile s-au referit de asemenea şi la Rusia.

“Consultările cu aliaţii noştri, cu parteneri aflaţi pe aceeaşi lungime de undă, privind modul în care să răspundem strategiei internaţionale agresive a Chinei au fost frecvente şi prind avânt”, a declarat un oficial american pentru Reuters. “Ceea ce au început ca discuţii ad-hoc au devenit consultări mai detaliate referitoare la cele mai bune practici şi oportunităţi suplimentare de cooperare”.

Toate guvernele implicate, inclusiv Germania şi Japonia, au refuzat să comenteze.

China, care se confruntă cu reacţii adverse tot mai mari din partea Washington-ului, Canberrei şi a altor capitale, a respins acuzaţiile că încearcă să influenţeze guvernele străine şi că investiţiile sale ar fi motivate politic.

Coordonarea intensificată a reţelei Five Eyes sugerează că, în ciuda semnalelor venite din partea preşedintelui american Donald Trump că este pregătit să meargă pe cont propriu în confruntarea cu China, membri ai administraţiei americane urmăresc să creeze o coaliţie neoficială de contracarare a Beijing-ului.

Oficialii care au vorbit cu Reuters au afirmat că discuţiile au avut loc “sub radar” şi în principal bilateral. Două surse au declarat că Franţa a fost de asemenea implicată, însă într-o manieră mai puţin cuprinzătoare.

Niciunul dintre oficiali nu au sugerat că Germania, Japonia sau alte naţiuni din afara reţelei Five Eyes au fost invitate la întâlnirile alianţei de spionaj, care a fost înfiinţată după cel de-al doilea război mondial pentru a combate influenţa sovietică.

La începutul acestei luni, într-un atac neaşteptat la adresa activităţilor externe ale Chinei, vicepreşedintele american Mike Pence a acuzat Beijingul că interferează cu problemele interne ale Washingtonului prin “recompensarea sau constrângerea companiilor, studiourilor de filme, universităţilor, think tank-urilor, academicienilor, jurnaliştilor şi oficialilor de stat şi federali din SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe