Algele roşii ne pot proteja de cancer

Chinezii adună alge de pe o plajă din provincia Shandong.
Chinezii adună alge de pe o plajă din provincia Shandong. (STR / AFP / GettyImages)

Timp de secole, medicina orientală a folosit algele roşii în calitate de remediu eficient împotriva bolilor canceroase, în special a cancerului la sân. Poate că prezenţa algelor roşii în dieta popoarelor asiatice ar putea explica de ce îmbolnăvirea de cancer la sân în rândurile japonezelor este cu 83% mai redusă în comparaţie cu femeile din Occident.

Cercetătorii de la Universitatea Putra (Malaezia) au decis să testeze pe animalele de laborator proprietăţile algelor roşii în ceea ce priveşte rezistenţa la cancer la sân. S-a dovedit că darurile marine sunt cu 27% mai eficiente şi mai inofensive comparativ cu chimioterapia obişnuită, aplicată pacienţilor.

Eucheuma cottonii sunt alge roşii tropicale comestibile, cel mai des răspândite în apele Asiei de sud-est. Acestea conţin iod, quercetină, catechine, carotenoizi şi alţi antioxidanţi.

Cercetătorii au folosit extractul din alge pentru a le testa efectul. Femelele şobolanilor bolnave de cancer la sân au fost împărţite în trei grupuri. Reprezentantele primului grup nu au primit nici un tratament, al doilea grup a fost tratat cu cel mai des folosite preparate chimioterapeutice, iar al treilea – cu extract din alge marine. Rezultatele obţinute au depăşit orice aşteptări.

Astfel, chimioterapia a reuşit să reducă dimensiunea tumorii cu 71%, iar extractul din alge marine – cu 91%. Eficienţa algelor roşii a fost cu 27% mai mare, toxicitatea net inferioară, în timp ce chimioterapia a provocat deteriorarea vizibilă a ficatului şi rinichilor.

În plus, folosirea extractului de alge roşii a determinat creşterea statusului antioxidant al organismului şobolanilor. Concentraţia de malondialdehidă (MDA) este unul din markerii-cheie ai stresului oxidativ. Cu cât este mai mare nivelul malondialdehidei şi al stresului oxidativ, cu atât este mai mare probabilitatea de dezvoltare a cancerului. Chimioterapia a permis reducerea nivelului MDA cu 27%, iar algele – cu 46%.

Statusul antioxidant este apreciat şi după concentraţia de glutation din eritrocite. Un nivel ridicat al acestuia ne vorbeşte despre o protecţie bună a celulelor împotriva radicalilor liberi. Chimioterapia a determinat o scădere a nivelului de glutation cu 57%, în timp ce extractul algelor roşii a condus la o creştere a acestuia cu 78%.

Studiul cercetătorilor a permis probarea ştiinţifică a efectelor algelor roşii în tratamentul cancerului la sân şi o confirmare suplimentară a datelor epidemiologice, potrivit cărora femeile asiatice suferă mult mai rar de această afecţiune serioasă.