Alexei Tulbure: Rezultatele sondajului pentru Chişinău, vădit în favoarea clanului lui Plahotniuc

Rezultatele ultimului sondaj pentru Primăria Chişinău vor fi folosite ca instrument de manipulare a alegătorului, având în vedere miza foarte mare a alegerilor locale paralel cu bătălia pentru parlamentare, consideră analiştii.
Alexei Tulbure, analist politic
Alexei Tulbure, analist politic (europalibera.org)

În apropierea alegerilor locale anticipate de la Chişinău, în spaţiul public au început să apară tot mai multe sondaje care încearcă să acrediteze ideea că actualul primar general interimar, Silvia Radu, care a luat la prezidenţiale 0,37 la sută din voturi, ar fi favorită în cursa pentru Primăria Chişinău.

Potrivit sondajului prezentat luni, 2 aprilie, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, preferaţii chişinăuienilor la primăria capitalei ar Ion Ceban 20,5 %, Silvia Radu 18,4%, Maia Sandu 10,2% şi Andrei Năstase 6,9%.

De menţionat ar fi totuşi faptul că, până în prezent, Silvia Radu nu şi-a înaintat candidatura pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, dar figurează în sondaj. ”Acolo mai figurează şi alţi politicieni care au anunţat că nu vor participa, cum ar fi Serafim Urecheanu, Maia Sandu, deja repartizarea este alta decât cea prezentată în sondaj”, a menţionat comentatorul politic Victor Ciobanu.

”Ceea ce am văzut în cifrele prezentate este după mine varianta de bază care se promovează de holdingul actual. Nu cred că este întâmplător că sondajul a fost promovat masiv anume la aceste televiziuni. Am văzut favoriţii acestei curse, pe reprezentatul socialiştilor şi ”independenta” Silvia Radu. Este varianta de lucru a lui Plahotniuc”, a declarat Ciobanu în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totodată, analistul politic consideră că astfel de sondaje, de regulă, prezintă varianta pe care şi-o desenează ”arhitecţii” alegerilor, ei fiind şi comanditarii şi finanţatorii sondajului. Acesta a ţinut să comenteze acest ”rezultat incredibil pentru Silvia Radu”, având în vedere rezultatul înregistrat la prezidenţiale şi perioada relativ scurtă de când se află la primărie.

Analistul politic Alexei Tulbure a ţinut să specifice că, până la acest sondaj, Asociaţia Sociologilor şi Demografilor a lucrat la comanda PSRM, toate sondajele fiind comandate fie de preşedintele Dodon, fie de PSRM, rezultatele fiind ulterior multiplicate şi răspândite.

Cât despre acest sondaj, Alexei Tulbure consideră că este evident că datele, în special cele care se referă la rating-urile candidaţilor şi posibililor candidaţi, joacă absolut vădit în favoarea clanului lui Plahotniuc, întrucât există deja o percepţie generală care nu necesită multă analiză şi explicaţii că ”Silvia Radu este omul lui Plahotniuc, un om dorit în fruntea primăriei de Plahotniuc şi echipa lui”.

Fostul deputat Stella Jantuan a specificat că rezultatele acestui sondaj demonstrează cât de mult se degradează lucrurile în Republica Moldova unde sondajele sociologice s-au redus la nişte cifre care într-adevăr se folosesc ca un instrument de manipulare a alegătorului pentru a acredita o idee.

În opinia lui Victor Ciobanu miza alegerilor locale de la Chişinău, deşi pe un an de zile, este cu mult mai mare. Pe de o parte Chişinăul are nevoie de un manager profesionist, însă pe de altă parte aceste alegeri constituie, de fapt, o bătălie pentru alegerile parlamentare, unde atât PD-ul cât şi Plahotniuc nu pot să-şi permită să piardă capitala.

”Noi de atâta timp vorbim despre binomul Plahotniuc-Dodon. Totul indică asupra faptului că în opoziţie noi acum avem alte partide decât PSRM care face parte din arca guvernamentală în rolul ingrat de partener mai mic al marelui căpcăun, Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc şi anturajul său. Acesta este adevărul. Acum este foarte clar că oricine ar rămâne la primărie, în afară de cei care pe parcursul ultimilor ani au dovedit că sunt opoziţie reală, pune Chişinăul sub controlul lui Plahotniuc”, a conchis Alexei Tulbure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe