Alexei Navalnîi publică o nouă anchetă ţintind soţia premierului Medvedev

Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Un avion al soţiei prim-ministrului rus, Dmitri Medvedev, a fost plătit de guvern, a descoperit o anchetă recentă a proeminentului critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Ancheta a fost publicată înaintea interviului anual de final de an pe care Medvedev îl are programat cu reporterii de la 20 de canale de televiziune.

Medvedev, subiectul investigaţiei virale a lui Navalnîi din 2017 privind corupţia, care a fost vizualizat de 32,7 milioane de ori, are interviul joi. Premierul a respins investigaţia din 2017 spunând că este un „compot de prostii”.

Navalnîi a susţinut miercuri că soţia premierului, Svetlana Medvedeva, deţine în secret un avion mic de 50 milioane USD, fabricat de firma Bombardier, pe care îl foloseşte pentru a zbura în Europa şi în oraşele ruseşti.

El a coroborat rapoartele de ştiri despre 11 călătorii pe care Medvedeva le-a făcut în diverse oraşe în perioada 2015-2019 cu date de urmărire a zborurilor care au plasat avionul respectiv în aceste oraşe în jurul acestor date. Pentru cel de-al 12-lea zbor, Navalnîi a găsit referinţe pe un site web de localizare a avioanelor din Grecia care menţiona în mod deschis avionul „care transporta soţia şi copilul premierului rus Dmitri Medvedev” în 2012.

„Evident (dar foarte important)”, a scris Navalnîi, „soţia premierului nu are dreptul la un avion privat.”

„Familia Medvedev poate călători şi se poate relaxa doar pe cheltuiala sa. Orice alte scenarii sunt fie furt din bugetul de stat, fie mită de la oligarhi”, a spus el.

Avionul a fost înregistrat la o companie offshore, despre care Navalnîi spune că aparţine băncii de stat VTB. Avionul a schimbat proprietarii ajungând la un offshore necunoscut la o zi după ce acel offshore a devenit proprietarul unui alt avion Bombardier legat de CEO-ul VTB, Andrei Kostin, a afirmat Navalnîi într-o anchetă video la începutul acestei săptămâni.

„S-ar putea ca VTB să plătească pentru zborurile premierului, ceea ce presupune corupţie. Sau ca un anumit oligarh să plătească pentru asta, ceea ce înseamnă corupţie”, a declarat el.

„Sau, în sfârşit, ar putea fi Medvedev însuşi cel care plăteşte cu bani furaţi dintr-un cont străin secret”, a adăugat Navalnîi.

Navalnîi le-a cerut jurnaliştilor - „mai există oameni cinstiţi printre voi?” - să ridice problema în timpul interviului lui Medvedev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe