Alexei Navalnîi iese din comă în Berlin

Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Alexei Navalnîi, celebrul critic al Kremlinului, a fost scos din comă indusă şi răspunde la stimuli auditivi, a declarat luni spitalul Charite din Berlin.

Spitalul, care îl trata pe Navalnîi după ce a fost transportat cu avionul în Germania, a declarat că starea opozantului s-a îmbunătăţit şi că pacientul este acum scos de pe aparatul de ventilaţie mecanică.

"Este încă prea devreme pentru a evalua efectele potenţiale pe termen lung ale otrăvirii sale severe", a declarat Charite într-un comunicat.

Navalnîi, un critic binecunoscut al preşedintelui Vladimir Putin, a fost transportat cu avionul în Germania luna trecută după ce starea sănătăţii sale s-a deteriorat brusc în timpul unui zbor din oraşul siberian Tomsk cu destinaţia Moscova. Avionul a efectuat o aterizare de urgenţă în Omsk, astfel încât Navalnîi să poată fi dus la un spital.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că guvernul său a concluzionat că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu Noviciok, aceeaşi substanţă despre care Marea Britanie a afirmat că a fost folosită împotriva unui agent dublu rus şi a fiicei sale - Serghei Skripal - într-un incident care a avut loc în oraşul Salisbury, Marea Britanie, în 2018.

Moscova susţine că nu a văzut dovezi că ar fi fost otrăvit şi a negat în repetate rânduri orice implicare în atac

Incidentul otrăvirii lui Navalnîi a readus în discuţie viitorul proiectului Nord Stream 2 cu Rusia, întrucât un număr tot mai mare de politicieni solicită retragerea sprijinului guvernamental al Germaniei pentru proiect, cu excepţia cazului în care Rusia ajută la clarificarea circumstanţelor din jurul otrăvirii lui Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat luni că nu exclude impunerea de sancţiuni asupra conductei ca răspuns la otrăvirea suspectată.

Noviciok este un agent toxic extrem de puternic, dezvoltat de armata sovietică între anii 1970 şi 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe