Alexandru Stoianoglo, propus de CSP pentru funcţia de Procuror General al R. Moldova

Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo (facebook.com/Stoianoglo Al.)

După intervievarea persoanelor preselectate de Ministerul Justiţiei, joi, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a propus candidatura lui Alexandru Stoianoglo pentru funcţia de Procuror General al Republicii Moldova, acesta urmând să fie confirmat prin decret prezidenţial şi de către Igor Dodon.

Preşedinta Consiliului, Angela Motuzoc a declarat că CSP a hotărât să-l desemneze pe Alexandru Stoianoglo câştigător al concursului deoarece a acumulat cel mai mare punctaj final - 74,22 de puncte, urmat de Vladislav Gribincea cu 67,45. Pe locurile trei şi patru s-au clasat Veaceslav Soltan cu 59,73 de puncte şi Oleg Crâşmaru cu 57,84.

Potrivit Radio Europa Liberă, Stoianoglo a activat în organele procuraturii în anii 1992-2007. A fost viceprocuror al Chişinăului, procuror al autonomiei găgăuze, iar în 2001-2007, a fost adjunct al Procurorului General. Din 2009 până în 2014, a fost deputat pe listele PDM. În 2015, a părăsit PDM pentru a candida, independent, la funcţia de başcan al Găgăuziei, dar nu a trecut în turul doi de scrutin.

Politicienii Blocului ACUM afirmau în ajun că Stoianoglo ar fi candidatura convenită de socialişti şi democraţi încă înainte să demită guvernul Sandu, însă după proba interviului la CSP, acesta a respins acuzaţiile menţionând că este o persoană independentă şi vrea să schimbe lucrurile în procuratură spre bine. „În Procuratură nu trebuie să fie corupţie, adică toleranţă zero faţă de corupţie.”

Dacă şeful statului nu va accepta candidatura lui Alexandru Stoianoglo, CSP va restitui lista candidaţilor Ministerului Justiţiei, care poate înainta aceleaşi candidaturi sau poate decide organizarea altui concurs. Igor Dodon poate respinge o singură dată candidatura propusă, în caz că va avea obiecţii. Dacă CSP îl va propune din nou pe Stoianoglo, legislaţia îl obligă pe şeful statului să-l numească în funcţia de Procuror General.

În urma desfăşurării concursului pentru preselecţia candidaţilor la funcţia de procuror general, fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate a constatat că acesta a fost viciat de către Petru Bobu, desemnat din partea socialistei Zinaida Greceanîi, în ceea ce priveşte obiectivitatea aprecierii şi verificarea integrităţii candidaţilor, astfel a anunţat public că nu va confirma rezultatele concursului. Cu toate acestea, ministrul Justiţiei din Guvernul Chicu a recunoscut rezultatele concursului şi a transmis imediat candidaturile selectate Consiliului Superior al Procurorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe