Alexandru Cozer, către autorităţi: Dacă Plahotniuc nu e „Victor Novak”, să ni se spună cum e, iar cei vinovaţi să facă puşcărie

Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM
Andrian Candu, Vlad Plahotniuc şi Pavel Filip, lideri PDM (facebook.com/Dodon Igor)

Jurnalistul şi prezentatorul Alexandru Cozer a informat în cadrul emisiunii televizate „Secretele puterii” de la Jurnal TV că, potrivit surselor postului, „care de regulă deţin astfel de informaţii”, al doilea paşaport al lui Vladimir Plahotniuc în Republica Moldova ar fi pe numele „Victor Novak”. Invitatul emisiunii, preşedintele PD Pavel Filip, a declarat că nu cunoaşte nimic despre faptul că fostul lider al formaţiunii ar fi avut identitate dublă.

Presa de la Chişinău a preluat subiectul dar a făcut şi diverse interpretări, de aceea jurnalistul precizează, pe pagina sa de Facebook, că informaţia nu este confirmată întrucât „din păcate Chiril Moţpan a refuzat să confirme sau să infirme numele (familia) Novak. Invocând cu secretul de stat. Nu ştiu ce secrete pot fi în cazul unor astfel de criminali, dar mă rog.”

În opinia prezentatorului, autorităţile de la Chişinău trebuie să lămurească public de ce Plahotniuc şi Iaralov au avut nevoie de duble identităţi, iar cei vinovaţi pentru facilitarea unor astfel de acte să răspundă în conformitate cu legea.

„Am văzut că cineva invocă faptul că ar fi deja o persoană cu numele Victor Novak în Republica Moldova. Eu nu ştiu dacă Registru în general a introdus în baza de date a doua identitate a lui Plahotniuc.

Dar e un dosar de interes public, care trebuie finalizat, iar cei responsabili să fie traşi la răspundere. Şi dacă nu e Victor Novak, să ni se spună cum e. Şi cei vinovaţi să facă puşcărie...”, a conchis Alexandru Cozer.

Procuratura Anticorupţie a deschis, la sfârşitul lunii octombrie, o cauză penală în baza informaţiei făcute publice de către deputatul Chiril Moţpan privind presupusa deţinere a dublei identităţi în R. Moldova de către fostul lider al democraţilor Vladimir Plahotniuc, dar şi de către un apropiat al său, Serghei Iaralov.