Alexandr Slusari:Guvernul de la Chişinău a împrumutat de la bănci de şapte ori mai mult decât a fost planificat

Ministerul Finanţelor trebuie să împrumute sute de milioane de lei, iar ”un individ” merge prin sate să taie panglici. Dacă această guvernare rămâne, exodul şi împovărarea oamenilor vor lua o amploare ireparabilă, afirmă Slusari.
Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr
Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (Epoch Times România)

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari, constată că într-o săptămână Guvernul de la Chişinău a împrumutat de pe piaţa internă peste 560 milioane lei. Aproape de şapte ori mai mult, decât ar fi fost planificat, deşi după decizia Parlamentului European din 5 iulie de a suspenda acordarea ajutorului macrofinanciar autorităţile strigau ”în gura mare că Moldova nu are nevoie de credite foarte ieftine şi granturi din UE. Că avem de toate.”

Alexandr Slusari atenţionează într-o postare pe pagina sa de Facebook că în scurt timp consecinţele acestor acţiuni nefaste, vor duce la creşterea vertijinoasă şi nejustificată a datoriei interne de stat, pe care cetăţenii vor fi obligaţi să o ramburseze în 3-5 ani, cât şi la majorarea inevitabilă a dobânzilor la împrumuturi.

”Băncile noastre foarte repede vor înţelege că în condiţiile izolării ele sunt unica sursă de împrumut a mijloacelor financiare pentru Guvern. În 2016, până la semnarea acordului cu FMI şi BM şi hotărârii Parlamentului European privind acordarea R. Moldova a suportului macrofinanciar, Ministerul Finanţelor împrumuta bani sub 22 - 28 %”, a amintit vicepreşedintele Platformei DA.

Slusari notează că, totodată băncile nu vor dori să crediteze sectorul real al economiei. Toate lichidităţile lor libere nu vor merge pentru creditarea agenţilor economici, ci pentru operaţiunile simple şi profitabile de procurare a hârtiilor de valoare ale Ministerului Finanţelor. Drept rezultat - decapitalizarea continuă a mediului de afaceri.

”Iată cum sute de mii de oameni vor plăti scump pentru deciziile abuzive ale unui mafiot certat cu bunul simţ. Acest individ, fiind direct vinovat în faptul că ţara a pierdut anul curent aproape 2 miliarde de lei, nu a scos banii pierduţi din propriul buzunar, ci impune Ministerul Finanţelor să împrumute sute de milioane pentru ca el să meargă la tăiatul panglicilor în mai multe sate. Dacă această guvernare rămâne, exodul şi împovărarea oamenilor vor lua o amploare ireparabilă!”, a conchis Alexandr Slusari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe