Alexandr Slusari: Angajaţii Staţiunii pentru irigare Briceni nu şi-au primit salariile de şapte luni

Autorităţile nu au grija irigării terenurilor agricole şi lasă de izbelişte sute de angajaţi din domeniu. Agricultorii reduc suprafeţele de legume, iar RM devine tot mai dependentă de importul producţiei agricole, afirmă deputatul ACUM.
Alexandr Slusari la întălnirea cu angajaţii staţiunii de irigare de la Briceni
Alexandr Slusari la întălnirea cu angajaţii staţiunii de irigare de la Briceni (facebook.com/Alexandr Slusari)

Deputatul din partea blocului ACUM Alexandr Slusari atenţionează că angajaţii Staţiunii Tehnologice pentru irigare Briceni muncesc de şapte luni dar nu primesc salarii, iar suma cumulativă a datoriilor s-ar cifra la aproximativ 1,2 milioane lei. Aceasta este „culmea nepăsării şi iresponsabilităţii celor de la guvernare.”

„Din 82 de salariaţi 21 deja au fost concediaţi. Unii au plecat din ţară. Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os. Azi au vrut să blocheze drumul naţional. Dacă în zilele apropiate problema salarizării nu începe să se rezolve, săptămâna viitoare ei vin la Guvern”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Deputatul ACUM notează că în septembrie 2018 toate staţiunile au fost luate din administrarea concernului Apele Moldovei şi trecute în subordinea Agenţiei Proprietăţii Publice. De la staţiuni s-a cerut trecerea completă la autofinanţare. Însă ele depind foarte mult de condiţiile climaterice. În perioada octombrie-martie nu se face irigare, dar sistemele de irigare trebuie întreţinute în starea funcţională. În anii precedenţi, problema respectivă era soluţionată din banii de la buget.

„Planificarea bugetară pentru anul 2019 a avut loc în febra viitorului scrutin parlamentar. Mai multe promisiuni. Mai puţine calcule pentru perioada de lungă durată. Deja toată ţara începe să simtă aceste lacune electorale”, a adăugat acesta.

Alexandr Slusari crede că autorităţile nu au grija irigării terenurilor agricole şi lasă de izbelişte sute de angajaţi din domeniu. Agricultorii reduc semnificativ suprafeţele de legume, care în secolul 21 nu pot fi cultivate fără irigare. R. Moldova devine tot mai dependentă de importul producţiei agricole. „Efectul pentru consumatori a fost văzut recent cu preţurile la cartofi.”