Alex Cozer: Granturile pentru Moldova au scăzut de 10 ori de la preluarea puterii de către Plahotniuc

Orice investitor străin care vine în Republica Moldova se uită peste rapoartele organizaţiilor internaţionale din care se vede că „noi suntem într-un regres continuu”, a punctat jurnalistul.
(photos.com)

În contextul publicării recente a raportului organizaţiei internaţionale Freedom House privind starea libertăţii în lume, directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a menţionat că nu este ssurprinzător faptul că Republica Moldova a scăzut în toate clasamentele, datorită „proporţiilor pe care le-a căpătat corupţia politică, lucru care nu s-a întâmplat nici într-o zi şi nici într-un an”.

Aceasta a mai specificat că totul a început cu preluarea controlului asupra organelor de drept, a organelor anticorupţie, a sistemului judiciar etc. Mai mult decât atât, Carasciuc a amintit aici şi de faptul că Republica Moldova a fost fraudată de cel puţin un miliard de dolari, ulterior însă autorităţile au venit cu o serie de iniţiative de a legaliza aceşti bani şi a scuti de responsabilitate penală persoanele implicate.

Potrivit jurnalistului Alex Cozer, există trei rapoarte internaţionale foarte importante, Indicele Global al Democraţiei, Indicele Corupţiei şi Libertatea Presei făcut de Reporteri fără Frontiere etc., ţinând să prezinte în acest sens date începând cu anul 2015.

În ceea ce priveşte indicele global al democraţiei, „în 2015 aveam un rating de 6,5 şi eram consideraţi stat cu o democraţiei defectuoasă, foarte aproape de România. Astăzi avem un rating de 5,85. Tot ce este sub 6 este regim hibrid. În 2016, când guvernarea a fost preluată de Partidul Democrat, cel mai mult a scăzut de la 6,35 la 6,1. Ulterior în 2017 am devenit în premieră stat cu regim hibrid cu un rating de 5,94”.

Acesta a mai specificat că indicele corupţiei în anul 2015, înainte ca Plahotniuc să preia puterea totală, Republica Moldova se situa pe un loc nu foarte bun, fiind pe locul 102, mai corupţi erau Belarus, Ucraina şi Rusia, trei ani mai târziu în 2018, RM a ajuns pe locul 117, pierzând 15 poziţii.

La capitolul libertatea presei în 2015 Moldova era pe locul 72 de la 56 în 2014 când era aproape de ţări ca România şi SUA. Tot atunci Plahotniuc a recunoscut public că tot trustul media îi aparţine, perioadă în care s-a pornit şi „propaganda jegoasă”. În prezent Republica Moldova a ajuns pe locul 81, doar în perioada guvernării lui Plahotniuc a scăzut cu 9 poziţii.

„Aceşti trei indicatori sunt extrem de importanţi, întrucât orice investitor străin care vine aici, se uită pe aceste rapoarte din care se vede că noi suntem într-un regres continuu.

Toate aceste derapaje s-au raportat la granturile pe care Moldova le-a primit din partea partenerilor noştri externi. În anul 2014 am primit granturi de 288 milioane de dolari. În 2015 - 103 milioane de dolari. În 2018 - 21 milioane de dolari, de 10 ori mai puţin şi am pierdut asistenţa financiară de la Uniunea Europeană”, a punctat Alex Cozer în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe