Alertă meteo: Cod Galben de vreme severă imediată!

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi o atenţionare de Cod galben de vreme severă pentru intervalul 24 ianuarie, ora 04 - 25 ianuarie, ora 14.
Iarna prinde România nepregătită în fiecare an
Iarna prinde România nepregătită în fiecare an (Epoch Times)

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o nouă informare meteo de vreme rea. Meteorologii au instituit un cod galben de ninsori viscolite şi polei în jumătate din ţară, inclusiv din Capitală.

Zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură

Fenomene şi zone vizate: precipitaţii abundente - ploi, lapoviţă şi, mai ales la altitudini de peste 1500 m, ninsori şi viscol

În zona Munţilor Banatului, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură vor fi precipitaţii abundente, astfel încât în intervalul menţionat se vor acumula cantităţi în general de 25…50 l/mp. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini de peste 1500 m, unde şi vântul va avea intensificări cu rafale de 60…80 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

La altitudini mai joase, precipitaţiile vor fi în special sub formă de ploaie şi lapoviţă, favorizând topirea stratului de zăpadă.

Cea mai mare parte a Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali

Fenomene şi zone vizate: predominant ninsori local însemnate cantitativ, strat nou de zăpadă consistent, intensificări temporare ale vântului

În judeţele Bacău, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care va ninge, local însemnat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă consistent.

În judeţele Vaslui şi Vrancea vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului.

Local şi temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40...55 km/h şi peste 70 km/h la munte, viscolind şi spulberând zăpada.

Centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei

Fenomene şi zone vizate: ploi însemnate cantitativ în nordul şi vestul Olteniei şi în nordul Munteniei; intensificări ale vântului şi polei

Temporar vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie în regiunile sudice şi sud-estice, unde se vor acumula cantităţi de apă cuprinse în general între 10 şi 25 l/mp.

În nordul şi vestul Olteniei, precum şi în nordul Munteniei acestea vor fi de 25…50 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă, în special în zona deluroasă a Olteniei.

În centrul şi nord-estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 50...70 km/h şi se va semnala polei.

În restul teritoriului

Trecător şi pe arii restrânse, se va depune polei şi se vor semnala intensificări ale vântului. Precipitaţii, local însemnate cantitativ în jumătatea de sud a ţării, vor fi şi în zilele de la sfârşitul săptămânii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință