Alertă generală în Ministerul Public. Lazăr convoacă şefii Parchetelor din toată ţara

Ţinut deocamdată la secret de Tudorel Toader, proiectul de modificare a legilor Justiţiei a pus pe jar opinia publică şi magistraţii, mai ales că ministrul a anunţat schimbări extrem de criticate. Aşadar, Lazăr i-a convocat pe şefii Parchetelor pentru discuţii.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Procurorul general Augustin Lazăr a convocat Consiliul procurorilor generali, for din care fac parte şefii Parchetelor din toată ţara, pentru a discuta pe tema modificărilor legislative anunţate recent de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, relatează Agerpres, citând surse judiciare.

Lucrările Consiliului urmează să aibă loc marţi, la ora 11,00, la sediul Parchetului General. Între timp, la Parchetele din ţară vor avea loc adunări generale ale procurorilor pe aceeaşi temă.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut că o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă cât şi de Ministerul Public, precum şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept. Interesant este că proiectul NU a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, lucru criticat de asociaţii ale magistraţilor care i-au cerut premierului Tudose să-i solicite lui Tudorel Toader publicarea pachetului de propuneri.

Vineri, după o absenţă de o zi, timp în care societatea civilă a fiert pe tema modificării legilor Justiţiei, Tudorel Toader susţine că nu a făcut public proiectul de lege, aşa cum au cerut insistent organizaţiile de profil, căci aşteptă să vadă luările de poziţie la fiecare propunere în parte. După aceea, va da forma finală a proiectului de lege, care va fi trimis la CSM.

Toader a mai precizat că nu va trimite proiectul de lege la DNA, Parchet şi DIICOT ci doar la CSM, care "reprezintă şi judecătorii şi procurorii şi coagulează opiniile."