Alegerile prezidenţiale din Bulgaria: Candidat pro-rus câştigă primul tur

Candidatul opoziţiei socialiste, Rumen Radev, care pledează pentru ridicarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei, a câştigat primul tur de scrutin, devansând-o pe candidata partidului premierului Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Radev a obţinut circa 24-26,7%, faţă de 22,5-23,5%, cât a obţinut Ţeţka Ţatceva, preşedinta Parlamentului. Cum niciunul dintre candidaţi nu a luat majoritatea absolută, pe 13 noiembrie va avea loc turul doi.

Reamintim că, Radev a pledat pentru ridicarea sancţiunilor la adresa Rusiei, în timp ce contracandidata sa a menţinut linia pro-europeană a partidului GERB a lui Boiko Borisov. Acesta ameninţase că ar putea demisiona şi provoca alegeri anticipate, dacă candidata lui nu câştigă din primul tur, dar acum a dat înapoi, spunând că aşteaptă rezultatul turului 2.

Borisov a declarat alegerile prezidenţiale ca un test pentru formaţiunea sa. Reamintim că în 2013 el a fost nevoit să demisioneze pe fondul unor proteste masive împotriva corupţiei, dar a fost reales în 2014, iar în prezent conduce un guvern minoritar. Mandatul său este până în 2018, când Bulgaria va prelua preşedinţia Consiliului UE.

Citiţi şi: Criza politică perpetuă din Bulgaria şi influenţa Rusiei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe