Alegeri parlamentare în Islanda: Partidul Piraţilor nu câştigă suficiente locuri pentru a forma guvernul

După numărarea tuturor voturilor înregistrate la alegerile parlamentare din Islanda, nu există un învingător clar. Partidul Piraţilor a obţinut un număr semnificativ de voturi, dar insuficient pentru constituirea unui guvern majoritar.
Lidera Partidului Piraţilor, Birgitta Jonsdottir.
Lidera Partidului Piraţilor, Birgitta Jonsdottir. (Captură Foto)

Partidul Piraţilor din Islanda, un partid anti-establishment, a obţinut un număr semnificativ de locuri la alegerile parlamentare de sâmbătă dar, spre deosebire de sugestiile din numeroase sondaje, nu pare să fie în poziţia de a forma guvernul. De asemenea, actuala coaliţie de guvernare ar putea să nu formeze o majoritate parlamentară, cauzând nesiguranţă în ceea ce priveşte formarea următorului guvern al ţării nord-europene.

Cu o populaţie totală de aproximativ 330.000 de locuitori, dintre care 246.516 de persoane înregistrate pentru votare, Islanda este una dintre cele mai puternice democraţii din lume. Prezenţa la alegerile parlamentare din acest an a fost de 65%, aparent cea mai slabă din istoria ţării.

După numărarea tuturor voturilor la alegerile parlamentare de sâmbătă, ţara nordică nu are un câştigător clar. Actuala coaliţie de guvernare – formată din Partidul pentru Independenţă şi Partidul Progresiv – a obţinut 40,5% dintre voturi, sau până la 29 de locuri, cu mult sub pragul majorităţii în Parlamentul (Alþingi) cu 63 de locuri.

Partidul Piraţilor, condus de Birgitta Jonsdottir care a lucrat anterior cu WikiLeaks, ar putea încheia un parteneriat cu trei partide de stânga – Mişcarea Verzilor de Stânga, Partidul Viitorul Luminos şi Alianţa Social Democrată – pentru a forma un guvern de coaliţie.

În plus, Partidul Regenerare a obţinut 7 locuri şi va juca probabil un rol semnificativ în negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, care vor avea loc cu siguranţă în următoarele zile.