Alegeri parlamentare 2016. MAI face bilanţul incidentelor

Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog, a făcut un scurt bilanţ al incidentelor legate de alegerile parlamentare în curs de desfăşurare.
Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

De la începerea votării şi până la ora 15:30 nu au fost înregistrate situaţii deosebite în planul asigurării ordinii publice, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar şef de poliţie Monica Dajbog.

"În întreaga ţară, au fost semnalate 99 de situaţii de posibile fapte ilegale care au legătură cu procesul electoral şi care sunt în competenţa de soluţionare a MAI. Până la acest moment, au fost constatate 11 contravenţii şi sunt în verificare 17 posibile infracţiuni pentru care sunt cercetate 16 persoane. Cele mai multe sesizări fac referire la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cum să voteze", a precizat Monica Dajbog.

Angajaţii MAI efectuează verificări cu privire la fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri. Până la momentul acestei declaraţii peste 35 % dintre sesizări nu s-au confirmat.

În ceea ce priveşte, situaţiile înregistrate de la precedenta declaraţie de presă şi până acum, purtătorul de cuvânt al MAI menţionează:

"În jurul orei 13:30, în apropierea secţiei de votare din localitatea Valea Plopilor, judeţul Giurgiu, s-a produs un accident rutier soldat cu două victime, una dintre ele fiind preşedintele secţiei de votare. Cele două persoane rănite au fost transportate la spital pentru a primi îngrijiri de specialitate. Conducătorul auto al autoturismului implicat în accident a refuzat să fie transportat la spital. Poliţiştii cercetează în acest moment circumstanţele producerii accidentului. Procesul electoral a fost întrerupt pentru puţin timp.

Poliţiştii din cadrul IPJ Dâmboviţa au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce reprezentanţii unui partid politic au sesizat faptul că membrii unei alte formaţiuni politice oferă bani persoanelor cu posibilităţi materiale reduse din două localităţi pentru a le convinge să iasă la vot.

Poliţiştii din cadrul IPJ Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că la volanul unui autoturism care se deplasează pe DN 24 se află un conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii au oprit autoturismul, iar în urma testării şoferului cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,54 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, la controlul documentelor, au constatat că persoana respectivă este vicepreşedintele unei secţii de votare din judeţ. Drept urmare, Biroul Electoral Judeţean a decis înlocuirea acesteia.

Poliţişti din localitatea Drăgăşani, aflaţi în patrulare, au depistat un cetăţean care folosea o autoutilitară pe care erau lipite mai multe afişe ale unui partid. Proprietarul maşinii a fost identificat şi sancţionat contravenţional pentru continuarea propagandei electorale. De asemenea, în localitatea Floreşti din judeţul Cluj, poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că o maşină parcată în faţa unei secţii de vot are pe geam un afiş al unei formaţiuni politice. Conducătorul autoturismului a fost identificat de poliţişti care vor lua măsurile legale ce se impun.

La numărul unic de urgenţă 112 s-a primit o sesizare referitoare la faptul că într-o secţie de vot din Constanţa urna mobilă şi una dintre urnele fixe nu sunt sigilate corespunzător. A fost anunţat Biroul Electoral Judeţean care a dispus verificarea faptelor sesizate.

În judeţul Teleorman, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe după ce a avut loc o altercaţie între preşedintele unei secţii de votare şi un cetăţean cu domiciliul în Bucureşti care dorea să voteze în respectiva secţie deşi nu avea dreptul. În altercaţie a intervenit şi fiul preşedintelui secţiei de votare. Conflictul reclamat a avut loc în faţa secţiei.

Tot în Teleorman se efectuează cercetări în cazul sesizării primite de la reprezentanţii unui partid politic referitoare la faptul că în localitatea Bogdana alegătorii sunt duşi la secţiile de votare cu mai multe maşini."

Purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit că pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care nu deţin documente de identitate valabile, serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor au program cu publicul astăzi, până la ora 21:00, respectiv ora 20:00. Până la această oră au fost emise aproape 10.000 de acte de identitate.

"Menţionez, că din cele 495 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române, care au formulat cereri pentru a-şi exercita dreptul de vot, prin intermediul urnei speciale, până la această oră au votat 420 de persoane", a adăugat Monica Dajbog.