Alegeri locale anticipate. Promo-LEX a constatat încălcări odată cu deschiderea secţiilor de vot

Obstrucţionarea procesului de observare liberă în secţia de votare, publicitatea electorală în apropierea secţiilor de vot, deteriorarea sigiliului pe mai multe urne de vot, transportarea alegătorilor, sunt doar câteva dintre încălcările enumerate de observatorii Promo-LEX.
Pavel Postică, director de programe Promo-LEX
Pavel Postică, director de programe Promo-LEX (Captură Foto / privesc.eu)

Chiar la primele ore ale zilei de duminică, 20 mai, zi în care la Chişinău şi în alte câteva localităţi ale Republicii Moldova au loc alegeri anticipate, Misiunea de Observare Promo-LEX a constatat anumite încălcări, ”urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale; prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai secţiei de votare; fotografierea buletinelor de vot, etc.”.

Potrivit Promo-LEX, preşedintele secţiei de votare (SV) 1/46 Chişinău nu permite deplasarea observatorului prin SV. În momentul în care observatorul s-a apropiat de listele electorale să vadă de ce s-a revoltat un alegător, preşedintele SV i-a interzis acest lucru, invocând datele cu caracter personal, acţiune ce ar obstrucţiona procesul de observare liberă în secţia de votare.

Deşi legislaţia interzice publicitatea electorală în raza de 100 metri a secţiei de votare, observatorii Promo-LEX au comunicat patru astfel de încălcări, atât la Chişinău, cât şi la Bălţi unde au loc de asemenea alegeri anticipate. Printre încălcările observate de Promo-LEX în capitală se numără şi deteriorarea/ruperea/absenţa sigiliului pe mai multe urne de vot.

Mai mult decât atât, experţii au mai anunţat şi un caz în care a fost organizată transportarea alegătorilor cu unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma secţiilor de votare. În satul Jora de Mijloc unde se alege un nou primar, ”mai multe persoane din partea unui candidat se afla la 30 m de la secţia de votare. Ei sunt cu o maşină Opel, culoarea albastra, Nr. OR BK 056, cu care aduc alegători la secţia de votare şi îi verifica înainte de a intra în secţie. Cel puţin de 2 ori au adus persoane”.

Suspendarea conexiunii la internet este o altă problema de care unii alegători profită, afirmând că nu ar fi votat, deşi potrivit observatorilor Promo-LEX, au făcut-o. Au fost şi cazuri în care unii alegători au comunicat despre faptul că în lista electorală pe adresa sa ”este înregistrată încă o persoană necunoscută”. ”Un alegător s-a înregistrat în sistem, după care nu a dorit să ia buletinul de vot şi a plecat. Buletinul lui a rămas intact, nu a fost anulat”, au mai anunţat observatorii Promo-LEX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe