Alegeri în autoproclamata republică transnistreană. Miza: "prezidenţialele" de anul viitor

Cetăţenii autoproclamatei republici transnistrene sunt aşteptaţi duminică, 29 noiembrie, la urne pentru a-şi alege conducerea aşa-numitului soviet suprem şi consiliilor locale în cadrul unui scrutin recunoscut doar de Federaţia Rusă
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

În Transnistria s-au deschis 263 de secţii de votare şi, potrivit Tiraspolului, pe listele electorale ar fi înscrise 431.307 de persoane cu drept de vot, deşi autorităţile de la Chişinău susţin că în Transnistria locuiesc în total 380-400 de mii de persoane, inclusiv minori iar numărul celor înscrişi pe liste ar fi exagerat pentru a ascunde amploarea exodului populaţiei din regiune, arată Mediafax.

Comisia Electorală de la Chişinău a cerut organizaţiilor internaţionale să nu trimită observatori în alegeri şi să nu recunoască rezultatele scrutinului însă Rusia, Abhazia şi Osetia de Nord au trimis observatori.

Pentru cele 43 de locuri de deputat în Sovietul Suprem candidează 138 de persoane, iar pentru cele de consilieri locali 624 de persoane iar lupta în cadrul alegerilor pe care nu le recunoaşte niciun stat din lume cu excepţia Federaţiei Ruse se duce între reprezentanţii mediului de afaceri (partidul Obnovlenie susţinut de corporaţia Sheriff), şi echipa executivă condusă de către Evgheni Şevciuk. De rezultatele scrutinului de astăzi depinde, susţin analiştii, cine va câştiga alegerile "prezidenţiale" de anul viitor.

Potrivit unor experţi, comunitatea de afaceri din Transnistria, acuzată de administraţia de la Tiraspol de delapidarea unor sume enorme şi de faptul că ar fi responsabilă de criza economică din regiune şi-a propus să preia controlul asupra Sovietului Suprem pentru că în 2016, la alegerile prezidenţiale să prezinte un candidat împotriva lui Şevciuk.

Asociaţiei politologilor independenţi din Transnistria, Andrei Safonov, citat de Adevărul, concurenţii îşi vor focaliza puterile pentru a accede în aşa-zisul parlament al Transnistriei, sovietul suprem, în timp ce sovietele locale (consiliile locale) au o putere de decizie foarte mică în regiune. "Cu toate acestea, nu consider această abordare una corectă, deoarece sovietele celor 7 unităţi teritorial-administrative din Transnistria pot forma o bază serioasă pentru susţinerea opoziţiei”, consideră Safonov.

"Motivul e foarte simplu: puterea executivă şi-a arătat incompetenţa şi incapacitatea de a găsi soluţii. Economia se află pe brânci, ca şi sfera socială, au fost reduse pensiile şi salariile bugetarilor cu 30%. De aceea, nu exclud versiunea ce bântuie în Transnistria - că echipa lui Evgheni Şevciuk pregăteşte o reformă privind anularea alegerii preşedintelui de către populaţia regiunii, astfel încât funcţia de "şef al republicii” să fie aleasă de sovietul suprem”, a opinat Andrei Safonov pentru Adevărul Moldova.

Pe durata "alegerilor" ce încununează o campanie electorală dusă a avut loc într-o atmosferă tensionată, cu atacuri la persoană şi folosirea unor metode dure, miliţia transnistreană a fost plasată într-un regim de lucru alert, cu program de 12 ore şi patrulări mai frecvente.