Alegeri europene: Germania, în faţa provocării integrării române şi bulgare (Huffington Post)

(photos.com)

Se poate înţelege cu uşurinţă de ce alegătorii germani par să se fi săturat să revină la urne şi de ce ei acordă o atenţie scăzută, cel puţin pe moment, viitoarelor alegeri europene: la urma urmei, nu au trecut nici patru luni de când ei şi-au ales parlamentul naţional, Bundestagul, notează ediţia franceză a site-ului Huffington Post.

Însă, dincolo de această nepăsare, sentimentele anti-Uniunea Europeană s-au intensificat, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi germani denunţă 'suprareglementarea' impusă de Bruxelles şi consecinţele acesteia asupra politicii interne. Alţii consideră că nu este cazul, însă apatia care rezultă este aceeaşi. Pentru ei, Parlamentul European este o instituţie impotentă, iar Consiliul European este mai degrabă cel care deţine puterea reală. Acest punct de vedere este exacerbat de mass-media, care îi mediatizează pe cei mai influenţi membri ai Consiliului într-un mod total disproporţionat în raport cu mediatizarea membrilor parlamentului.

Cu toate acestea, după cum constată Huffington Post, anumite probleme europene fac subiectul unor dezbateri virulente în Germania, în special spinoasa chestiune a imigraţiei provenite din cele mai sărace ţări ale UE. O problemă care, potrivit tuturor aparenţelor, va domina viitoarea campanie electorală.

Uniunea Social-Creştină (CSU), partid-frate al Uniunii Democrat-Creştine (CDU) al cancelarului Angela Merkel, ar trebui să adopte o linie dură cu privire la imigraţie, dacă speră să obţină sprijinul alegătorilor, notează publicaţia menţionată, care precizează că cetăţenii ţărilor membre ale UE au un acces fără restricţii, fără permis de rezidenţă, de muncă sau de viză pe piaţa germană a muncii, iar cetăţeni ai României şi Bulgariei vor fi următorii care vor îngroşa această listă.

România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, însă, potrivit publicaţiei menţionate, aplicarea prevederilor privind libera circulaţie a muncitorilor a fost respinsă pentru începutul lui 2014. Uşile rămân totuşi deschise, iar CSU atrage atenţia în legătură cu o imigraţie în masă provenind din cele două ţări, invocând în sprijinul acestor temeri în special generoasele avantaje sociale pe care Germania le oferă imigranţilor.

Partidul intenţionează să restrângă accesul la sistemul german de ajutoare sociale pentru persoanele originare din România şi Bulgaria. Potrivit documentelor CSU, aceasta a propus 'o interdicţie a accesului la sistemul de ajutoare sociale pentru primele trei luni de şedere în Germania'.

CSU intenţionează, de asemenea, să pună în funcţiune un sistem de examinare mai minuţios a noilor sosiţi. 'Dacă, de exemplu, documente frauduloase sau o fraudare a sistemului de ajutoare sociale vor fi scoase la iveală, va fi posibil nu doar ca indivizii incriminaţi să fie deportaţi, ci şi ca aceştia să aibă interzisă reîntoarcerea pe teritoriul Germaniei', poziţie stipulată în acelaşi document şi care se reflectă în mod clar în sloganul partidului 'Wer bertrugt, der fliegt' ('Cel care trişează, să plece'), slogan care nu a întârziat să suscite o amplă controversă şi dezbatere pe marginea politicilor privind imigraţia.

În opinia lui Volker Beck de la Partidul Verzilor, 'CSU nu ar trebui să otrăvească politicile interne' din Germania. La rândul său, Bernd Riexinger, un lider de stânga, a comparat propunerile CSU cu cele ale partidelor de extremă dreapta, în speţă Partidul Naţional-Democrat (PND) din Germania. După cum a notat Riexinger pe Twitter, 'sloganul 'cel care trişează, să plece' ar fi putut foarte bine să fie lansat de PND'. 'Aceasta este propagandă ordinară', a scris politicianul, atenţionând că respectivul slogan încurajează deschis violenţa la adresa imigranţilor.

CSU face parte din coaliţia tripartită ce formează actualul guvern din Germania, alături de CDU şi social-democraţi. Cu toate acestea, pare improbabil ca planurile CSU să reuşească, în condiţiile în care Angela Merkel nu este favorabilă unor reguli mai stricte în ceea ce priveşte imigraţia, conchide Huffington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe