Aleasa lui Toader pentru şefia DNA câştigă postul de procuror care va ancheta magistraţi

În cazul în care preşedintele Iohannis va refuza să o numească pe postul ocupat până nu demult de Laura Codruţa Kovesi, Adina Florea are asigurat un loc în secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi.
Adina Florea
Adina Florea (ziaruldeconstanta.ro)

UPDATE: Adina Florea a reuşit să îşi asigure un back-up pentru cazul în care preşedintele Iohannis va refuza să o numească la şefia DNA. În urma interviului susţinut astăzi la CSM a primit undă verde pentru un post în celebra (şi nu în sensul bun) secţie de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi.

Şefă a secţiei va fi procurorarea Sterschi Florena Esther.

* * *

Dorită de ministrul Justiţiei Tudorel Toader la şefia DNA chiar şi în pofida avizului negativ al CSM, Adina Florea şi-a creat un "back-up." Procuroarea constănţeană şi-a depus candidatura şi pentru un post în celebra secţie de investigare a magistraţilor.

Candidaţii urmează să fie audiaţi, vineri, 19 octombrie, de CSM. Din comisia de concurs vor face parte 3 judecători, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a desemnat niciun reprezentant, relatează Ziare.com

Reamintim că Adina Florea, procuroarea propusă de Tudorel Toader pentru şefia DNA, a primit aviz negativ de la Secţia de procurori a CSM. Cu toate acestea, Toader a trimis mai departe propunerea către Iohannis.

Cum şi-au motivat procurorii CSM avizul negativ? Ei bine, potrivit acestora, Florea nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice iar confuzia ei este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mai amintim că pe numele Adinei Florea, cea care şi-ar dori eventual să investigheze magistraţi, a fost făcută o sesizare la Inspecţia Judiciară, având în vedere că de la locul de muncă al acesteia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ar fi dispărut celebrul Protocolul secret dintre SRI şi Parchetul general găsit în prag de Darius Vâlcov. De altfel, Pachetul General a deschis dosar in rem pe acest subiect.