Alba: "Drumul Vinului", dintre Blaj şi Tîrnăveni, reabilitat şi modernizat

(Nicu Luca / The Epoch Times)

Drumul care face legătura între municipiile Blaj, judeţul Alba, şi Tîrnăveni, judeţul Mureş, reabilitat şi modernizat cu peste 9,6 milioane de euro, majoritatea fonduri nerambursabile, a fost finalizat, cu un an întârziere şi după două prelungiri ale termenului de execuţie.

În prezenţa reprezentanţilor Consiliilor Judeţene din Alba şi Mureş, miercuri a avut loc recepţia de terminare a lucrărilor pentru obiectivul "Reabilitarea şi modernizarea sistemului rutier a DJ 107 şi DJ 107 D Alba - Mureş". Cele două consilii judeţene partenere în proiect au luat o decizie comună de colaborare şi finanţare, stabilind că refacerea acestui drum este o prioritate pentru dezvoltarea potenţialului economic şi social al zonei aferente drumului, dar şi al Regiunii Centru. CJ Alba a contribuit cu peste 2,6 milioane de euro, iar CJ Mureş, cu 344.000 de euro.

Urmează o perioadă de 365 zile de notificare a defectelor, respectiv dacă vor apărea defecte pe acest drum dat în folosinţă şi circulat, acestea vor fi notificate şi reparate de constructor. După această perioadă de un an de zile va avea loc recepţia finală.

Finanţat prin programul Phare 2004, destinat dezvoltării infrastructurii locale şi regionale, proiectul, depus în 2005 la ADR Centru, a fost aprobat în 2006, iar în 2007 au început lucrările de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene DJ 107 şi DJ 107 D.

Cu un buget total de peste 9,60 milioane de euro, dintre care 7,94 milioane de euro fonduri nerambursabile alocate de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, în acest proiect au fost făcute două prelungiri ale termenului de executare şi finalizare a lucrărilor.

Bugetul prevăzut al proiectului a fost alocat pentru lucrări de asfaltare, construcţii rigole de pământ, fundaţii din balast, terasamente, precum şi lucrări la frezări, şanţuri de beton, activităţi necesare pentru reabilitarea celor peste 39 kilometri de şosea, dar şi a 11 poduri şi 60 de podeţe, precum şi a 296 de accese la proprietăţi.

Drumul a fost reabilitat de o firmă portugheză, aleasă în urma unei licitaţii internaţionale organizate de Ministerul Integrării Europene (desfiinţat după intrarea României în UE -1 ianuarie 2007 - n.r.).

Deşi termenul de finalizare a lucrărilor era septembrie 2008, ceea ce însemna că firma a avut la dispoziţie peste 500 de zile pentru derularea proiectului, practic lucrările de reabilitare a carosabilului au început doar vara trecută.

Cu o lungime de peste 30 de kilometri, "Drumul Vinului" este unul dintre cele mai importante drumuri judeţene din Alba, care face legătura între Blaj şi judeţul Mureş.

DJ 107 are şi o importanţă turistică, deoarece traversează podgoria Jidveiului, de unde îi şi vine şi titulatura de "Drumul Vinului".

CJ Alba a inclus această zonă într-un ambiţios proiect care îmbină dezvoltarea turistică cu cea economică şi culturală a judeţului, proiect numit, de asemenea, "Drumul Vinului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne