Alaska: Un cutremur cu magnitudine de 7 grade pe scara Richter generează alertă de tsunami (video)

Alaska: Un cutremur de magnitudine 7 grade pe scara Richter generează alertă de tsunami. Porţiuni de drumuri au devenit nefrecventabile.
Alaska: Un cutremur de magnitudine 7 grade pe scara Richter generează alertă de tsunami. Porţiuni de drumuri au devenit nefrecventabile. (Youtube Screenshot)

Un cutremur cu magnitudinea de 7.0 pe scara Richter a lovit vineri, 30 Noiembrie, Alaska, anunţă United States Geological Survey.

Cutremurul, care a lovit la aproximativ 13 km nord de Anchorage, a determinat autorităţile să emită un avertisment pentru tsunami.

Videoclipurile postate pe social media au înfăţişat elevi şi funcţionari adăpostiţi sub băncile din sălile de clasă sau birouri, precum şi articolele magazinelor de băcănie căzute de pe rafturi. În plus, porţiuni de drumuri au devenit nefrecventabile, întrucât pământul pur şi simplu pare că s-a "frânt" sub unda de şoc, carosabilul fiind distrus.

După ce unda seismică a trecut, localnicii au fost avertizaţi asupra riscului apariţiei unui tsunami. La momentul ştirii, nu erau raportate victime. În schimb, au fost raportate importante pagube materiale.

O atenţie deosebită a fost acordată pericolului apariţiei unui tsunami cu inundaţii semnificative în zonă. Avertismentele indică faptul că există riscul producerii unor inundaţii de coastă periculoase, însoţite de curenţi puternici.

Localnicii au fost avertizaţi să se retragă în zonele înalte din interiorul continentului. Se spune că dacă eşti suficient de aproape pentru a vedea un tsunami, nu mai ai şanse să scapi din calea lui.

În general, în zonele cu alertă de tsunami, oamenilor li se recomandă să îşi ia copiii, bătrânii şi animalele de companie şi să se îndepărteze de plajă. În cazul în care se află într-o clădire cu multe etaje, ei trebuie să se refugieze la nivelurile superioare ale construcţiei (la cel puţin 30 de metri deasupra nivelului mării), dacă consideră că nu au timp suficient să se deplaseze la cel puţin 3 kilometri în interiorul continentului.

Seismul de ieri a produs importante pagube materiale.