Alaiba despre legea ONG-urilor: Când partidul de guvernare pune sub risc existenţa conceptului de societate civilă, trebuie să ne facem griji

Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Atât de multă zarvă s-a făcut în jurul acestui subiect privind legea ONG-urilor, încât se creează impresia că se mai împarte încă un miliard, a menţionat deputatul PAS Dumitru Alaiba, punctând că până în prezent nicio altă reformă, unele fiind chiar destul de incomode, nu au întâlnit o astfel de rezistenţă din partea socialiştilor şi parţial a democraţilor care între timp s-au răzgândit, lucru care pare a fi cumva simptomatic.

Acest lucru se întâmplă în opinia deputatului PAS, deoarece „socialiştii au cumva o metodă de a arunca minciuni care se canibalizează între ele, şi iată aşa două minciuni ale socialiştilor se bat cap în cap”.

Legat de ONG-uri, socialiştii spun, pe de o parte că primesc granturi şi nu fac nimic, iar pe de altă parte că reprezintă un pericol pentru Republica Moldova şi că prin ONG-uri statul va fi condus din exterior etc.

„Alegeţi o minciună şi mergeţi cu ea. Noi nu suntem Rusia, Belarus şi nici nu vom fi niciodată, pentru că ţara noastră a simţit gustul libertăţii şi de fiecare dată când vreun deştept a încercat să controleze tot ce se mişcă în ţara noastră, de fiecare dată noi am ştiut să-l dăm jos şi următorul este Igor Dodon. Pe el o să-l dăm jos pentru că el este cel care acum reprezintă un pericol pentru libertatea din ţara mea şi a noastră a tuturor.

Când un partid de guvernare atacă ONG-urile şi pune sub risc însăşi existenţa conceptului de societate civilă în felul în care o fac socialiştii, noi trebuie să ne facem griji de reflexele de care dau dovadă aceşti oameni şi de felul în care ei văd viitorul acestei ţări. Noi nu ar trebui să avem dezbateri filosofice legate de rolul societăţii civile în Republica Moldova”, a declarat parlamentarul de la Chişinău într-o postare video pe pagina sa de socializare.

Referitor la unii deputaţi din Parlamentul moldovenesc, Alaiba a subliniat că este regretabil că unii oameni sunt cu câteva generaţii în urmă şi cu sufletul în Uniunea Sovietică, chiar dacă sunt destul de tineri. „Asta este destul de trist pentru ei, pentru că noi oricum o să mergem înainte”.

De asemenea, deputatul PAS, a punctat că pentru el, cel mai important lucru este ca cetăţenii care cred minciunile socialiştilor, au aplecat urechea din greşeală la nişte manipulări şi la falsuri promovate de un partid la guvernare, şi anume PSRM, să audă şi alte opinii.

„În general, societatea civilă este o instituţie aparte. Aceste organizaţii îşi asumă diferite misiuni, şi rolul lor într-o democraţie este foarte important. Fără ONG-uri nu am avea o alternativă. ONG-urile au oameni absolut liberi care nu se tem să spună lucrurile direct, de aceea ele deranjează.

Misiunea ONG-urilor este să informeze adecvat societatea, ca să urmărească deciziile Guvernului în numele tău, tu care nu ai timp să studiezi fiecare decizie, ei o vor face pentru tine”, a concluzionat Dumitru Alaiba.