Al treilea produs românesc cu indicaţie geografică protejată: Novacul afumat din Ţara Bârsei

"Novacul afumat din Ţara Bârsei" va fi adăugat în lista celor 1.390 de produse europene deja protejate.
Novacul afumat din Ţara Bârsei, cel de-al treilea produs românesc cu indicaţie geografică protejată
Novacul afumat din Ţara Bârsei, cel de-al treilea produs românesc cu indicaţie geografică protejată (Comisia Europeană)

Comisia Europeană a aprobat joi, 6 aprilie, adăugarea „Novacului afumat din Ţara Bârsei“ în registrul produselor alimentare de calitate certificate ca indicaţie geografică protejată (IGP).

Novacul afumat din Ţara Bârsei este un file de peşte afumat la cald, obţinut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăviţa, Feldioara, Hălchiu, Bod şi Harman.

În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară şi oferă un habitat optim pentru novac. Acesta este cel de-al treilea produs alimentar românesc inclus pe lista produselor cu indicaţie geografică protejată după magiunul de Topoloveni şi salamul de Sibiu.

Pentru crearea produsului, este necesară aplicarea unei tehnici de sărare şi afumare la cald, specifică zonei, încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a etapelor de producţie sunt încă efectuate manual şi necesită un set de cunoştinţe şi îndemânare specifice localnicilor. Aceste tehnici conduc către un produs finit caracterizat printr-un conţinut scăzut de grăsimi şi o piele aurie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie