Al doilea weekend cu proteste la Budapesta: de data aceasta în sprijinul libertăţii presei

Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros.
Premierul ungar Viktor Orban (st) şi finanţatorul miliardar George Soros. (Captură Foto)

Zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă în Budapesta, pentru a doua sâmbătă succesivă, de data aceasta manifestând împotriva controalelor pe care regimul Orban le efectuează asupra presei şi campaniilor care ţintesc organizaţiile neguvernamentale.

Organizatorii au declarat că peste 100.000 de persoane au participat la cel de-al doilea protest de masă împotriva guvernului lui Viktor Orban încă de la alegerile din 8 aprilie, care au acordat partidului naţionalist Fidesz, de dreapta, două treimi din locurile în Parlament .

În ultimii ani premierul maghiar Viktor Orban a pornit o cruciadă împotriva miliardarului George Soros şi a ONG-urilor pe care le finanţează. Valul de imigranţi care a lovit Europa nu a făcut altceva decât să ascută conflictul, cele două tabere având puncte de vedere diferite despre modul în care ar trebui rezolvată situaţia.

Demonstranţii au cerut unitate printre partidele de opoziţie, extrem de fragmentate, care au luat parte la miting. Ei au mers de la clădirea Parlamentului până la Podul Erjebet, care traversează Dunărea, unde au fluturat steagurile naţionale şi ale UE.

Protestatarii susţin că alegerile au fost compromise de mass-media de stat pro-guvernamentală şi de un număr tot mai mare de instituţii mass-media private susţinute de stat, care îl sprijină pe Orban. Opinia conform căreia alegerile au fost marcate de tendinţa mediatică a fost susţinută de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Mulţimea a inclus suporteri ai partidelor de stânga, dar şi din partea dreptei naţionaliste, precum şi ecologişti, independenţi şi alţii.

Cea de-a treia victorie electorală consecutivă a lui Orban - care a fost salutată de partidele de dreapaă şi naţionaliste din Europa - par să-l întărească în lupta împotriva politicilor de migraţie ale UE şi împotriva organizaţiilor neguvernamentale pe care le acuză că ar fi amestecate în afacerile interne ale Ungariei.

Vineri, premierul l-a acuzat pe George Soros de activism politic în Ungaria, spunând că cercul său a susţinut opoziţia. "Ştiu că nu vor accepta rezultatul alegerilor, vor organiza tot felul de lucruri, vor avea resurse financiare nelimitate", a spus Orban.

Fundaţia Soros pentru Societatea Deschisă a acuzat premierul că încearcă să înăbuşe ONG-urile.

Fundaţia a declarat că ar putea părăsi ţara dacă parlamentul va adopta o lege "Stop Soros" care ar impune o taxă de 25% asupra donaţiilor străine ONG-urilor care "sprijină" imigraţia ilegală. De asemenea, personalul ONG ar putea fi împiedicat să intre în zonele de frontieră.

Orban şi-a înfiinţat campania electorală aproape exclusiv pe politicile anti-migraţie şi, după alegeri, membrii parlamentului Fidesz au promis să acţioneze rapid pentru a aproba proiectul de lege menit descurajării imigraţiei ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe