AIEA susţine că Iranul încă respectă acordul nuclear din 2015

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Iranul şi-a menţinut programul nuclear între limitele principale impuse de acordul încheiat în 2015 cu marile puteri, în ciuda retragerii SUA din înţelegere, a afirmat agenţia ONU de monitorizare a activităţilor nucleare.

Raportul publicat joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este cel de-al doilea raport trimestrial publicat, de când preşedintele american Donald Trump a anunţat în luna mai retragerea Washingtonului din acordul nuclear şi reimpunerea de sancţiuni americane împotriva Teheranului, potrivit RFE/RL.

De asemenea, în luna iunie, Departamentul de Stat al SUA a cerut companiilor petroliere să nu mai cumpere petrol iranian începând cu luna noiembrie, dacă doresc să nu fie ţinta sancţiunilor americane.

Acordul, cunoscut sub numele de JCPOA, impune limite asupra nivelului până la care Iranul poate îmbunătăţi uraniu şi asupra stocului de uraniu îmbunătăţit, printre altele.

În luna mai, AIEA a criticat Iranul pentru că se mişcă prea încet în privinţa aşa numitului „acces complementar” la inspecţii pe baza Protocolului Suplimentar al AIEA, pe care Teheranul îl implementează ca parte a acordului.

Dar în ultimul său raport, AIEA a precizat că inspectorii săi au avut acces la „toate siturile şi locaţiile din Iran pe trebuiau să le viziteze”.

Dar a adăugat că Teheranul ar putea face mai mult pentru a coopera cu inspectorii şi, prin urmare, pentru a „spori încrederea”.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a susţinut că acordul încă rezistă, în ciuda retragerii SUA din el.

Le Drian a cerut colegilor săi miniştri – care s-au întâlnit joi la Viena pentru a discuta politica UE privind Iranul – să facă mai mult pentru a proteja Teheranul de sancţiunile americane, cerând adoptarea de „mecanisme financiare permanente care permit Iranului să continue să facă comerţ”.

Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei şi-a exprimat îndoiala cu privire la abilitatea ţărilor UE de a salva acordul şi a precizat că Teheranul l-ar putea abandona de asemenea.

Când s-a retras din JCPOA, Trump a declarat că termenii acordului nu au fost suficient de duri pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare. De asemenea, el a acuzat Republica Islamică că a încălcat „spiritul” acordului prin finanţarea militanţilor islamişti din regiune.

Iranul a negat susţinerea activităţii insurgente şi a insistat că programul său nuclear are strict un scop civil, acela de a genera energie.