Aici s-a ajuns: PSD îl acuză pe Iohannis că n-a respectat recomandările MCV şi GRECO

Robert Cazanciuc, declaraţii în Parlament, 12 decembrie 2019
Robert Cazanciuc, declaraţii în Parlament, 12 decembrie 2019 (Screenshot)

Senatorul PSD Robert Cazanciuc l-a acuzat joi pe preşedintele Klaus Iohannis că nu a ţinut cont de recomandările MCV şi GRECO când a numit la şefia marilor Parchete procurori care au primit aviz negativ de la CSM.

"E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie", a declarat Cazanciuc, citat de Agerpres, la Parlament.

Referitor la modul în care Comisia Europeană va aprecia decizia preşedintelui Iohannis, Cazanciuc a declarat : "O să vedem probabil în următorul raport MCV. Dar un lucru este foarte clar: art 133 din Constituţie - CSM este garantul independenţei Justiţiei. Toate recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM".

Întrebat de ce crede că preşedintele Iohannis a ţinut cont de avizul CSM în cazul Adinei Florea când aceasta a candidat la şefia DNA dar nu şi pentru Gabriela Scutea şi Elena-Giorgiana Hosu, Cazanciuc a răspuns: "Asta o să explice preşedintele Iohannis. Se înscrie, probabil, din păcate pentru români, într-o agendă care nu are legătură neapărat cu agenda publică a românilor".

Reamintim că în octombrie 2018 preşedintele Iohannis a refuzat să dea curs propunerii lui Tudorel Toader de a o numi pe Adina Florea la şefia DNA, prevalându-se de faptul că aceasta a primit aviz negativ de la Secţia pentru Procurori a CSM. Pe de altă parte, astăzi Iohannis le-a numit la şefia Parchetului General şi respectiv DIICOT pe Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu, deşi acestea aveau aviz negativ de la secţia de procurori a CSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne