Ai Weiwei foloseşte cutii de lapte praf ca să atragă atenţia asupra insecurităţii alimentare din China

Artistul chinez Ai Weiwei.
Artistul chinez Ai Weiwei. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Artistul chinez Ai Weiwei, cunoscut pentru poziţiile sale critice, a creat la Hong Kong o lucrare compusă din peste 1.800 de cutii de lapte praf pentru a atrage atenţia asupra problemelor de securitate alimentară din China, relatează France Presse.

Subiectul laptelui pudră pentru nou-născuţi este unul deosebit de sensibil în China, de la scandalul melaminei izbucnit în 2008. Această substanţă, folosită în locul proteinelor din lapte, a provocat moartea a cel puţin şase copii şi a cauzat boli cronice la alţi 300.000.

De atunci, cererea de lapte importat a explodat în China, provocând chiar o penurie la Hong Kong, care s-a văzut în situaţia de a limita cantitatea de cutii cu lapte pe care vizitatorii o pot scoate din această regiune care beneficiază de o largă autonomie.

Instalaţia lui Ai Weiwei, intitulată 'Baby Formula 2013', a necesitat 1.815 cutii de lapte de şapte mărci diferite şi măsoară 10 metri pe opt.

Opera 'vizează mai multe probleme', a declarat artistul pentru AFP. 'Una este recenta interdicţie pentru locuitorii de pe continent de a cumpăra lapte pudră (la Hong Kong) şi de a îl duce acasă şi mai este şi problema de a şti de ce chinezii de pe continent merg la Hong Kong să cumpere lapte praf', a spus el.

Chinezii mai pot să cumpere lapte praf din Hong Kong dar acesta a fost raţionalizat de la 1 martie la 1,8 kilograme pe călătorie. Cei care încalcă această decizie riscă o amendă importantă şi o pedeapsă cu închisoarea de doi ani.

'Ştim că pe continent securitatea alimentară este o problemă gravă. Asta se datorează mai ales lipsei controlului şi decăderii morale a industriei', a spus Ai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe