Ai vise lucide? Atunci eşti mai perspicace

(photos.com)

În visele lucide, oamenii sunt conştienţi de faptul că visează. Ei îşi dau seama când ceva în lumea viselor nu are sens.

Cercetătorii de la Universitatea din Lincoln, Marea Britanie, au descoperit că oamenii care au vise lucide au şi un nivel mai ridicat de înţelegere. În starea de veghe, această capacitate cognitivă se reflectă printr-o mai mare capacitate de rezolvare a problemelor. Faţă de cei care nu ştiu că visează până nu se trezesc, ei găsesc soluţii mai eficiente pentru problemele respective, identificând neconcordanţele sau conexiunile ascunse.

Studiul a fost publicat în revista American Psychological Association. Cercetarea a fost efectuată de către Dr. Patrick Bourke, profesor la Şcoala Lincoln de Psihologie şi studenta sa, Hannah Shaw. Acesta este primul studiu empiric care demonstreză o relaţie între visele lucide şi înţelegere.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 68 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, cărora li s-a cerut să specifice cât de des s-a întâmplat să experimenteze visul lucid. Participanţii au fost apoi rugaţi să rezolve 30 de puzzle-uri concepute pentru testarea înţelegerii.

Fiecare problemă a constat din trei cuvinte aparent fără legătură între ele, şi un cuvânt care reprezenta soluţia. Fiecare din cele trei cuvinte putea fi combinat cu un cuvânt soluţie pentru a crea un nou cuvânt compus. De exemplu, cuvintele: sand (nisip), mile (milă), şi age (vârstă) puteau fi legate de cuvântul stone (piatră), formând: sandstone, milestone, Stone Age.

Rezultatele au arătat că, în medie, participanţii care au avut mai frecvent vise lucide au rezolvat cu 25% mai multe puzzle-uri decât cei care nu au avut asemenea experienţe.

"Se crede că, pentru a face ca un vis să devină lucid, cel care visează trebuie să fie capabil să vadă dincolo de realitatea copleşitoare din starea lui de vis, recunoscând că se află într-un vis", a spus Dr. Patrick Bourke, "Aceeaşi capacitate cognitivă a fost observată în timpul stării de veghe, arătând că oamenii au un mod diferit de gândire atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor. Acest lucru sugerează că intuiţia experimentată în timpul stării de vis poate cuprinde aceeaşi bază de cunoştinţe ca pentru cea în starea de veghe".

Cu toate acestea, nu este clar ce se întâmplă în creier atunci când experimentăm vise lucide, sau de ce unii oameni au această experienţă şi alţii nu. Fenomenul pare a fi mai frecvent în rândul copiilor şi adulţilor tineri.

Visele lucide apar adesea în mod spontan, dar unii oameni pretind că au învăţat să-şi controleze visele, reuşind să le facă lucide. Unele studii sugerează că persoanele cu anumite abilităţi cognitive mai puternice pot experimenta vise lucide cu mai mare probabilitate.