Agenţie ONU avertizează că pandemia ar putea elimina aproape 200 milioane de locuri de muncă la nivel global

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiilor lumii ar putea duce, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, la pierderea a aproximativ 195 milioane de locuri de muncă la nivel global, a anunţat Agenţia pentru Muncă din cadrul ONU.

Organizaţia Internaţională a Muncii (International Labour Organization / ILO) a atras atenţia, într-un raport, că peste patru cincimi din forţa de muncă la nivel global locuieşte în ţări afectate de restricţiile totale sau parţiale adoptate de guverne.

Agenţia a lăudat măsurile fiscale şi monetare aplicate până acum, însă a cerut ţărilor să ia măsuri suplimentare pentru a menţine oamenii conectaţi la joburi pe care în prezent nu le mai pot presta, astfel încât să fie limitat numărul şomerilor, relatează publicaţia The Guardian.

Persoanele care lucrează neoficial – adică aproximativ 61% din forţa de muncă la nivel global sau aproximativ 2 miliarde de persoane – vor avea nevoie de suport financiar pentru a supravieţui şi pentru a-şi hrăni familiile în cazul în care locurile lor de muncă vor dispărea, mai susţine raportul.

“Aceştia sunt oameni care, în general, nu au acces la protecţia socială normală ce vine împreună cu statutul de angajat oficial”, a susţinut Briton Guy Ryder, directorul general al ILO, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele patru cele mai afectate sectoare la nivel global sunt următoarele, potrivit raportului ILO:

- servicii de cazare şi alimentare (144 de milioane de muncitori);

- industria producătoare (463 de milioane);

- servicii de retail şi vânzări angro (482 de milioane);

- activităţi administrative (157 de milioane).

Noile predicţii vin în contextul în care, la începutul anului, 190 de milioane de persoane erau înregistrate ca şomeri la nivel global.

Sangheon Lee, director al departamentului pentru politica angajărilor în cadrul ILO şi principalul autor al raportului agenţiei, a afirmat că impactul crizei generate de coronavirus a fost imediat.

“Am început să vedem un număr tot mai mare de pierderi de locuri de muncă în SUA, Canada şi majoritatea ţărilor europene”, a explicat Lee.

“În cazul în care nu luăm măsuri imediate şi serioase, ne aşteptăm ca recuperarea economică să fie îndelungată şi dureroasă”, a adăugat Sangheon Lee.