Agenţia germană de spionaj a monitorizat jurnalişti din toată lumea

Agenţia germană de spionaj (BND) a spionat jurnalişti de la BBC sau New York Times, conform Der Spiegel. Organizaţiile de monitorizare a drepturilor presei au criticat aceste ultime dezvăluiri despre BND.
(Captură Foto)

Începând cu 1999, agenţia germană de informaţii (BND) a spionat jurnalişti de la diverse instituţii de presă şi sursele lor, conform unui raport al revistei germane Der Spiegel programat să fie publicat sâmbătă.

Instituţiile de presă vizate de BND au inclus British Broadcasting Corporation (BBC), agenţia britanică de ştiri Reuters şi ziarul american The New York Times.

Conform raportului, BND a monitorizat cel puţin 50 de numere de telefon, numere de fax şi adrese de e-mail ale unor jurnalişti şi birouri editoriale din întreaga lume.

Potrivit unei legislaţii adoptate în octombrie 2016, BND are dreptul să lanseze operaţiuni de spionare a unor cetăţeni străini, precum şi instituţii UE, dacă urmăresc să obţină „informaţii importante pentru politica externă şi securitatea (Germaniei)”.

Totuşi, criticii au atacat legislaţia pentru că nu a pus la dispoziţie anumite forme de protecţie pentru jurnalişti.

„Încălcarea libertăţii presei”

Biroul organizaţiei Reporteri Fără Frontiere din Germania (ROG) a criticat acţiunile BND într-o declaraţie publicată vineri.

„Pentru o lungă perioadă de timp, ne-am temut că BND a monitorizat jurnaliştii ca parte a filtrării sale în masă a datelor de comunicare. Operaţiunea de monitorizare dezvăluită de investigaţia desfăşurată de Spiegel reprezintă o încălcare teribilă a libertăţii presei”, a declarat directorul ROG, Christian Mihr.

„Deja, adoptarea legii privind BND a fost o încălcare a Constituţiei deoarece nu modifică practica curentă a monitorizării jurnaliştilor”, a adăugat el.

Dreptul la intimitate

BND s-a lovit de controverse în anii recenţi după ce a ieşit la iveală faptul că agenţia a monitorizat diverse ţinte europene în numele NSA (US National Security Agency).

De atunci, Parlamentul german a lansat o investigaţie asupra agenţiei pentru a determina dacă a încălcat Constituţia, care împiedică BND să spioneze cetăţenii germani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe