Agenţia americană pentru spionaj retrage de pe Twitter un mesaj sarcastic legat de primirea lui Obama la G20

În urma primirii deloc diplomatice a preşedintelui Obama în China, aparent un anagajat al Defense Intelligence Agency a postat pe pagina de Twitter a agenţiei americane un mesaj stanjenitor la adresa Chinei.
Preşedintele american Barack Obama foloseşte ieşirea de urgenţă a avionului la sosirea în Hangzhou, China, 3 septembrie 2016.
Preşedintele american Barack Obama foloseşte ieşirea de urgenţă a avionului la sosirea în Hangzhou, China, 3 septembrie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a avut parte de o întâmpinare total neprotocolară la sosirea pe aeroportul din oraşul chinez Hangzhou la ultima sa vizită oficială în calitate de Comandant Suprem.

În primul rând, preşedintelui Obama nu i s-a aşternut covorul roşu la coborârea din avion şi a trebuit să folosească o ieşire de urgenţă a aeronavei. Apoi, în timp ce liderul american a fost totuşi salutat de oficialii chinezi, un ofiţer din serviciul de securitate chinez le-a cerut ziariştilor americani să nu se apropie prea mult de avion. În dispută a intervenit şi Susan Rice, consilier al preşedintelui Obama pe probleme de securitate naţională. Ofiţerul chinez – care a declarat “Suntem pe un aeroport chinez, suntem la noi acasă” – i-a cerut lui Rice să revină în grupul de presă şi chiar a încercat s-o împiedice să urce în maşină. De fapt, a fost necesară intervenţia unui agent al Serviciului Secret pentru ca oficialul american să poată ajunge în coloana oficială.

Conform analiştilor, o astfel de eroare nu este deloc accidentală, ci Beijingul a trimis un mesaj clar şi puternic Statelor Unite.

Dar schimbul “diplomatic de cuvinte” nu s-a oprit pe aeroportul din China. Aparent, un membru al personalului însărcinat cu administrarea contului de Twitter al Defense Intelligence Agency (DIA) a postat un twit despre acest incident: “China - de mare clasă, ca întotdeauna”.

Dar mesajul a fost imediat şters şi înlocuit cu o scuză: “Astăzi, mai devreme, a fost postat din greşeală pe acest cont un mesaj referitor la un articol de ştiri şi acest mesaj nu reprezintă poziţia DIA. Cerem scuze”.