Agenţi de pază din Moldova trimişi pe banca acuzaţilor pentru maltratarea unei persoane

Patru agenţi de pază de la Bercut vor compărea în faţa instanţei de judecată pentru rele tratamente şi vătămarea unei persoane. Reprezentanţii companiei dezmint informaţiile procurorilor.
Agenţi de pază particulară Bercut din R. Moldova
Agenţi de pază particulară Bercut din R. Moldova (facebook.com)

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunţă că a fost finalizată urmărirea penală pe dosarul a patru agenţi de pază de la „Bercut-Grup” privind relele tratamente şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale a unei persoane, cauza fiind transmisă în instanţă de judecată. Dacă gardienii vor fi recunoscuţi vinovaţi ei riscă până la 8 ani de închisoare.

Potrivit actului de învinuire, deplasându-se, la semnalul de alarmă declanşat pe 17 mai 2016 la o parcare din preajma hotelului ”Naţional” de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, gardienii l-ar fi snopit în bătăi pe un conducător auto, care şi-ar fi parcat automobilul fără a achita taxa de parcare.

Materialele cauzei confirmă că agenţii de pază i-ar fi aplicat bărbatului spray lacrimogen, lovindu-l cu picioarele şi bastoanele peste diferite părţi ale corpului, provocându-i dureri fizice şi suferinţe psihice puternice. În rezultatul acţiunilor violente ale gardienilor, victima s-a ales cu vătămarea medie a integrităţii corporale. Procurorii notează că victima nu ar fi opus rezistenţă şi nu ar fi comis acţiuni ilegale la momentul reţinerii, astfel aplicarea violenţei de către agenţii de la „Berkut- Grup”, fiind ilegală.

În replică, Compania Bercut susţine că la 17 mai 2016 a fost activat butonul de alarmă la parcarea hotelului ”Naţional” de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău. Unul dintre angajaţii parcării, în vârstă de 70 de ani, nu ar fi putut ţine piept unui individ agresiv. Ajunşi la faţa locului maşina grupei de intervenţie rapidă Bercut ar fi fost deteriorată de către agresor, care cu propriul automobil a lovit de mai multe ori maşina de intervenţie, după care s-a ascuns în hotel.

După două ore de căutare, individul ar fi fost găsit de agenţii de pază de la Bercut care au acţionat conform Legii privind activitatea particulară de detectiv şi de pază respectându-se condiţiile de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armei de foc.

Procurorii amintesc în context că, acum doi ani, un alt agent de pază din cadrul aceleiaşi organizaţii de pază a fost condamnat pentru acţiuni similare la 5 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea intenţionat de tortură şi vătămarea gravă a integrităţii corporale a unui tânăr care spărsese un geam într-o sală de jocuri de noroc. De asemenea, agentul a fost privat de dreptul de a exercita funcţii sau activităţi ce ţin de pază timp de 4 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe