Agentă de lobby a Rusiei în cazul Magniţki, pusă sub acuzare pentru obstrucţionarea justiţiei în SUA

O avocată rusă a fost acuzată că ar fi stabilit legături între oficiali din campania prezidenţială a lui Donald Trump şi Moscova în timpul unei întâlniri care a avut loc în 2016 în Trump Tower.
Avocata rusă Natalia V. Veselniţkaia
Avocata rusă Natalia V. Veselniţkaia (Iuri Martianov/AFP/Getty Images)

Natalia V. Veselniţkaia, o avocată rusă care s-a întâlnit cu oficiali ai campaniei prezidenţiale a lui Trump în 2016 în Trump Tower, a fost pusă sub acuzare, în 8 ianuarie, de procurorii federali din New York pentru obstrucţionarea justiţiei. Potrivit unor documente ale instanţei publicate, avocata ar fi încercat să saboteze investigaţia Departamentului de Justiţie american într-un caz de spălare de bani care implică compania Prevezon Holdings.

Avocata este pusă sub acuzare pentru că a prezentat instanţei în mod deliberat unele dovezi fabricate, care au dus la exonerarea clienţilor săi. Procurorii susţin că dovezile, despre care s-a crezut că au fost concepute de autorităţile ruse, au fost de fapt fabricate de avocată, care a avut legături cu un procuror rus aparent implicat în elaborarea documentelor.

“Inventarea de dovezi – depunerea de declaraţii false şi înşelătoare în faţa unui judecător federal – pentru a afecta rezultatul unui proces aflat în desfăşurare, nu numai că subminează integritatea procesului judiciar, dar ameninţă abilitatea instanţelor noastre de a asigura că se face dreptate”, a precizat procurorul Geoffrey Bernman din Manhattan, New York City.

Ca urmare a săvârşirii infracţiunii, avocata Veselniţkaia este obligată să renunţe la toate proprietăţile şi, în cazul în care este găsită vinovată de obstrucţionarea justiţiei, ar putea primi o sentinţă de maxim 10 ani de închisoare.

Compania Prevezon Holdings a fost inculpată în iunie 2016 şi a încheiat între timp un acord amiabil cu justiţia americană în mai 2017, în urma plăţii sumei de 5,9 milioane de dolari. Compania este controlată de Denis Kaţiv, clientul lui Veselniţkaia, fiul vicepreşedintelui companiei căilor ferate ruse (RJD) şi fost funcţionar de rang înalt în regiunea Moscovei. Mecanismul de deturnare a fondurilor administraţiei fiscale ruse a fost dezvăluit de avocatul rus Serghei Magniţki în 2008, arestat câteva luni mai târziu în Rusia şi decedat în timpul detenţiei, în circumstanţe misterioase, în 2009, precizează adevărul.ro.

Donald Trump Jr. s-a întâlnit cu avocata în Trump Tower în 2016 şi a declarat că discuţia s-a concentrat pe problema cetăţenilor americani care doresc să adopte copii ruşi şi pe Legea Magniţki. Totuşi, democraţii au acuzat echipa lui Trump că şi-a coordonat campania prezidenţială cu Rusia, precizând că Veselniţkaia a fost avocată a Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe