Agendă încărcată pentru Vladimir Putin: la Soci cu Merkel, la telefon cu Trump

Preşedintele rus are marţi o zi încărcată: discuţii pe teme spinoase cu Angela Merkel în oraşul rusesc Soci şi convorbire prin telefon cu omologul american Donald Trump. Relaţiile Rusiei cu SUA şi Germania sunt foarte afectate.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin în oraşul Soci, situat pe coasta Mării Negre. Putin a declarat că discuţiile se vor concentra pe relaţiile bilaterale şi “pe cele mai sensibile probleme, adică, Ucraina şi Siria”.

Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, despre pregătirile pentru summitul din 7-8 iulie al Grupului G20, care va avea loc în Hamburg, Germania.

Pe lângă convorbirile cu Merkel, Putin va avea o discuţie telefonică, tot în cursul zilei de marţi, cu omologul său american Donald Trump.

Călătoria de o singură zi a cancelarului german Angela Merkel la Soci este cea de-a doua vizită în Rusia de când aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

Înaintea discuţiilor de la Soci, Steffen Seibert, purtător de cuvânt al guvernului german, a confirmat că cei doi lideri se vor concentra pe două subiecte “care afectează relaţia”, făcând referire la intervenţia armată a Rusiei în Ucraina şi sprijinul militar acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul ce durează de peste 6 ani în ţara arabă.

Merkel şi Putin vor susţine o conferinţă de presă între cele două runde de discuţii, a mai adăugat Seibert.

Relaţiile dintre Rusia şi Germania sunt tensionate, Merkel susţinând cu tărie sancţiunile aplicate de UE Moscovei pentru anexarea Crimeei şi pentru implicarea sa în războiul separatist izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, care s-a soldat cu peste 9.900 de victime până în prezent.

Deşi este un mediator cheie în acest conflict, în cadrul căruia separatiştii pro-ruşi se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene, Merkel susţine menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei până la aplicarea în întregime a acordului de pace semnat la Minsk.

Călătoria lui Merkel în Rusia are loc după ce preşedintele rus, care s-a întâlnit în luna martie cu ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, şi-a exprimat speranţa că relaţiile dintre cele două ţări se vor “normaliza în întregime”.

Merkel a participat la câteva întâlniri alături de Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi omologul lor francez Francois Hollande cu scopul de a implementa acordul de pace cunoscut sub numele de Minsk II, pe care cancelarul german şi Hollande l-au intermediat în februarie 2015.

Cea mai recentă întâlnire de acest fel a avut loc în octombrie 2016. De asemenea, cei patru lideri au discutat telefonic în aprilie 2017, fiind de acord cu accelerarea implementării acordului de pace respectiv.

Merkel şi Putin vor discuta, de asemenea, despre un viitor summit G20, programat pentru luna iulie în oraşul german Hamburg.

G20 reprezintă în prezent principalul format în care Rusia se poate întâlni cu alte puteri mondiale, după excluderea sa din Grupul celor Opt (G8), care acum se numeşte G7.

Discuţia telefonică dintre Trump şi Putin are loc în jurul orei 16:30 GMT.

Oficiali ai Casei Albe au precizat că Trump şi Putin urmează să discute despre războiul civil din Siria, unde SUA susţine rebelii moderaţi care luptă împotriva regimului Assad.

Trump a discutat telefonic cu Putin de două ori de la învestirea sa oficială în luna ianuarie, iar diverşi oficiali au indicat că cei doi şefi de stat s-au concentrat în mare parte pe modalităţile de combatere a grupului jihadist Statul Islamic şi a altor grupuri extremiste.

Totuşi, discuţiile respective au înregistrat mici progrese şi nu a fost stabilită nicio dată pentru o întâlnire personală între Trump şi Putin, deşi ambii plănuiesc să participe la Summitul G20.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump şi-a manifestat admiraţia pentru Putin şi a discutat despre dorinţa sa de a întări legăturile ruso-americane. Dar, până în prezent, relaţiile rămân foarte tensionate.

Administraţia Trump a menţinut sancţiunile aplicate Rusiei pentru intervenţia sa armată în Ucraina, şi oficiali de rang înalt ai administraţiei au adoptat o poziţie dură faţă de Kremlin.

General-locotenentul H.R. McMaster, consilier pentru probleme de securitate naţională la Casa Albă, a declarat în 30 aprilie că Putin “acţionează împotriva intereselor poporului rus” în Ucraina, Siria şi Afganistan, unde, potrivit unor oficiali americani, Rusia a furnizat arme militanţilor talibani.

McMaster a declarat că SUA trebuie să vadă o “schimbare de comportament” a preşedintelui rus înainte ca relaţiile dintre cele două ţări să se poată îmbunătăţi.

Întâlnirea dintre Merkel şi Putin “va servi la menţinerea legăturii, şi nu la altceva”, a declarat luni Dmitri Trenin, director al think tank-ului Carnegie Moscow Center, într-un mesaj postat pe Twitter.

Relaţiile germano-ruse sunt “la pământ” şi vor rămâne aşa pentru mult timp, dacă se iau în considerare condiţiile actuale, a precizat Trenin.