Agenda europeană a Republicii Moldova discutată la Chişinău

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul italian de Externe Federica Mogherini au discutat luni despre agenda europeană a Republicii Moldova, realizarea reformelor, atragerea asistenţei externe pentru reforma justiţiei, eforturile ţării de a-şi diversifica sursele energetice şi situaţia din regiune, transmite Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului, scrie Moldpres.

Federica Mogherini a sosit ieri în R. Moldova, la numai o zi după ce a fost numită în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, şi îi va succeda Catherinei Ashton în funcţia de Vicepereşedintă a Comisiei Europene.

„Tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană are însemnătate pentru toate statele situate în vecinătatea acesteia, inclusiv pentru Republica Moldova. Avem origini comune – latine, iar acest fapt ne ajută să fim mai apropiaţi”, a spus Iurie Leancă.

Un subiect aparte, abordat de către premier, a fost cel cu privire la comunitatea moldovenilor stabiliţi în Italia. Iurie Leancă a vorbit despre necesitatea încheierii unui acord bilateral de protecţie socială.

Premierul a felicitat-o pe Federica Mogherini cu prilejul desemnării în funcţia de şefă a diplomaţiei europene şi i-a urat succes în activitate.

La rândul său, ministrul italian de Externe a subliniat că aceasta este prima sa vizită în străinătate, după ce a fost desemnată în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi a menţionat că acest fapt este simbolic.

„Republica Moldova este un exemplu pentru statele cu aspiraţie europeană, pentru că a ales calea de a merge spre Vest şi, în acelaşi timp, optează pentru păstrarea unor bune relaţii cu Estul”, a declarat oficialul străin.

În altă ordine de idei, Federica Mogherini a vorbit despre comunitatea moldovenilor stabiliţi în Italia, despre care a menţionat că este una foarte integrată şi apreciată.

Ministrul italian de Externe participă la cea de-a 9-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova şi se află la Chişinău pentru prima oară. Federica Mogherini va prelua mandatul de şefă a diplomaţiei europene la 1 noiembrie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe