Africa de Sud desfăşoară soldaţi pentru a reduce braconajul de rinoceri

Rinocer rănit de braconieri în Aquila Game Reserve, 160 km nord de Cape Town, 22 august 2011.
Rinocer rănit de braconieri în Aquila Game Reserve, 160 km nord de Cape Town, 22 august 2011. (Rodger Bosch / AFP / Getty Images)

Africa de Sud va desfăşura circa 600 de soldaţi de-a lungul graniţelor sale pentru a reduce traficul de coarne de rinocer din ţară, a declarat guvernul pentru agenţiile media.

Duminică, ministrul justiţiei, Jeff Radebe, a relatat pentru News24 din Africa de Sud că măsura va fi întreprinsă pentru a preveni contrabanda şi proliferarea sindicatelor criminale care operează în interiorul şi în afară ţării.

"În această privinţă, vom desfăşura încă patru companii militare la frontierele cu Zimbabwe, Lesotho şi Swaziland începând cu aprilie 2012, numărul total al companiilor ajungând la şapte", a susţinut Radebe, potrivit agenţiei de ştiri.

Grupul de lucru va include "ingineri militari, care vor efectua reparaţii şi operaţiuni de întreţinere ale gardului de la frontiera cu Zimbabwe / Mozambic, care are aproximativ" 87 de km lungime, a adăugat el.

Sindicatele vinovate obţin ilegal coarnele de rinocer şi le exportă în Orientul Mijlociu şi mai ales în Asia, unde există o cerere mare pentru aceste produse datorită unor presupuse beneficii medicale. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă şi grupurile de conservare susţin că coarnele nu oferă practic nici un fel de beneficiu medical.

În 2011, un număr record de 448 de rinoceri au fost ucişi de braconieri în Africa de Sud, potrivit grupului de conservare World Wildlife Fund. Aproximativ 333 de rinoceri sud-africani au fost ucişi de braconieri în 2010, fiind triplul numărului ucis în 2009.

"Nu este suficient să prindem intermediarul, anchetatorii trebuie să închidă persoanele care organizează aceste operaţiuni criminale," a declarat Dr. Morne du Plessis, şeful WWF-Africa de Sud, luna trecută. "Guvernele din Africa şi Asia trebuie să conlucreze dincolo de frontiere pentru a opri comerţul ilegal."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură