Africa de Sud: bătălie între parlamentari (video)

Africa de Sud
 
Africa de Sud   (captură video)

Conflicte violente au avut loc săptămâna aceasta în Parlamentul din Cape Town, Africa de Sud, după ce intervenţia preşedintelui Zuma a fost întreruptă de unii parlamentari din opoziţie.

Pumni, îmbrânceli, urlete, după care, parlamentarii "rebeli" au fost daţi afară din sală.

De la votul istoric din 27 aprilie 1994, Africa de Sud a cunoscut una dintre perioadele cele mai prospere din istoria sa: economia a crescut cu 33%, iar clasa de mijloc s-a dublat graţie includerii a 4 milioane de cetăţeni negri. Cu toate acestea, 45,5% din populaţie trăieşte încă în sărăcie şi circa 25% din sud-africani sunt şomeri, proporţie ce ajunge la 36% dacă sunt adăugaţi şi cei care au renunţat să-şi mai caute un loc de muncă.

Din acest motiv, mulţi sud-africani nu pot beneficia de progresul economic şi sunt de părere că elita politică a partidului nu apără bunăstarea naţiunii, ci doar binele lor personal.

Preşedintele Africii de Sud este acuzat că şi-a construit reşedinţa sa privată utilizând fondurile publice

Pare o istorie tipic românească: un politician de nivel înalt "prins" în timp ce-şi construieşte o mega-casă cu banii publici. Dar povestea vine din Africa de Sud şi este chiar mai evidentă, deoarece politicianul în cauză este preşedintele Republicii Africa de Sud, Jacob Zuma. Potrivit rapoartelor publicaţiei Mail and Guardian, reşedinţa privată a lui Zuma este compusă din 20 de locuinţe pentru poliţie, două heliporturi, o piscină şi chiar un spital privat. Costul total este de 20 de milioane de dolari din fonduri publice.

Dar se pare că aşa-numitul scandal "Nkandlagate" nu a pus în pericol supremaţia Congresului Naţional African la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe