Afişul care oferă reduceri la cafea în schimbul politeţei

Proprietarul unui restaurant doreşte să reamintească clienţilor săi că "un pic de amabilitate nu face rău nimănui"
Espresso.
Espresso. (www.paulaflorescu.ro)

Marisel Valencia Madrid, patronul restaurantului Blau Grifeu, din Llançà (Girona), Spania, este surprinsă de faptul că persoanele nu răspund salutului de "bună dimineaţa". Dar nu numai în localul său, în general, în locurile publice, nimeni nu răspunde unui salut amabil. Pentru a le aminti clienţilor săi că "un pic de bunăvoinţă nu face rău nimănui", a afişat un anunţ special în localul său, relatează siteul web Verne.

Ideea i-a venit într-o zi vorbind cu un client referitor la "persoanele needucate care nu ştiu să ceară lucruri". Clientul i-a povestit că într-un restaurant din Paris, Franùa, a fost pus un anunţ în care erau afişate trei preţuri de cafea, în funcţie de modul în care este solicitată.

Dar nu numai la Paris. La Nisa, mai exact în restaurantul La Petite Syrah, amabilitatea este foarte apreciată, în timp ce grosolănia se taxează. De fapt, chelnerii francezi din acest restaurant, sătui de clienţii nepoliticoşi, au decis să schimbe preţul cafelei în funcţie de amabilitatea acestora. Formula: "Bună dimineaţa, o ceaşcă de cafea, vă rog", este cea care permite cea mai mare reducere a preţului la o ceaşcă de cafea, de la 7 euro la doar 1 euro şi 40 de cenţi. Cererea "te rog", fără salutul cordial "Bună ziua", implică o creştere de trei ori mai mare a preţului, iar cei care vor comanda mult dorita cafea fără a arăta nicio urmă de politeţe, vor descoperi că au de plătit o sumă piperată în valoare de 7 euro (articolul se poate citi aici).

Lui Marisel i s-a părut o idee bună şi a adoptat-o: "O cafea", cerută în mod sec, costă 5 euro; "O cafea, vă rog", este un pic mai ieftin, 3 euro; "Bună dimineaţa, o cafea, vă rog" costă 1 euro şi 30 de cenţi.

De fapt, preţul care se aplică întotdeauna în restaurant este de 1 euro şi 30 de cenţi, dar în cele două luni de când a afişat anunţul se pare că acesta îşi îndeplineşte misiunea. Potrivit celor relatate de Marisel, "acum persoanele spun: 'O cafea, vă rog'". "Până şi pe copii i-am auzit spunând:"Tati, când dai comanda spune 'Vă rog'".

Se văd mai multe zâmbete acum în local, spune Marisel. Şi chiar aceasta a fost ideea, de a reaminti că "un pic de amabilitate nu face rău nimănui", şi că "să zâmbeşti este gratis", dar mai mult, avem nevoie să recuperăm "căldura umană", care s-a pierdut.

Aceasta este o ocazie minunată de a redescoperi amabilitatea şi educaţia uitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură