Afirmaţii pe care oamenii cu depresie urăsc cel mai mult să le audă (II)

Să treci prin depresie nu este un lucru deloc simplu. Nu ştii cu adevărat cum este până când nu ajungi să experimentezi pe pielea ta, deşi nu doresc nimănui acest lucru.
depresie
depresie (depresie)

Prima parte a acestui articol o găseşti aici. Astăzi continuăm cu partea a doua şi ultima, în care vei vedea noi situaţii şi metode prin care să abordezi o persoană ce suferă de depresie, mai ales din perspectiva lucrurilor pe care să nu le spui:

1. Ar trebui să încerci mai mult

Afirmaţii dure şi critice precum aceasta nu vor ajuta absolut deloc. De cele mai multe ori, atitudinea membrilor familiei şi a prietenilor apropiaţi este crucială în a determina dacă persoana se va recupera de pe urma depresiei.

2. Ar trebui să-ţi cumperi haine mai drăguţe

Poate că garderoba acesteia nu arată prea bine, dar asta nu o s-o ajute să treacă peste depresie. O idee mult mai bună este să mergeţi împreună la cumpărături.

3. Înveseleşte-te

Sunt numeroase cupluri în care unul dintre parteneri îi spune celuilalt ce trece prin depresie: “Înveseleşte-te”. Efectul este chiar opus. De fapt persoana ajunge să plângă şi mai mult. Faptul că nu înţelegi aproape deloc starea prin care trece partenerul nu ajută.

4. Ar fi trebuit să fi fost mai bine până acum

Nerăbdarea este un semn pentru persoana ce trece prin depresie că nimeni de fapt nu înţelege prin ce trece aceasta. O abordare ce dă dovadă de compasiune este cea în care nu există termene limită.

5. Eşti puternic(ă), vei fi bine

Da, unii oameni sunt puternici şi poate că au avut de-a face şi au făcut faţă descurajărilor sau situaţiilor disperate. Dacă treci prin depresie, s-ar putea să te simţi ca şi cum viaţa ta nu are nicio valoare pentru nimeni. Din nou, doar să asculţi este de ajuns pentru a linişti persoana ce trece prin depresie.

6. Ar trebui să iei vitamine pentru stresul acesta prin care treci

O propunere de mâna a doua nu va ajuta deloc, mai ales că nu eşti o persoană calificată cu adevărat. Este mult mai indicat să sfătuieşti pe cel care suferă să ceară ajutor profesionist şi să te oferi să-i fii alături. Dacă vrei să faci mai mult, ajut-o să găsească un specialist.

7. N-ar trebui să-ţi mai plângi de mila atât

Acest lucru sugerează că persoana ce suferă de depresie fie are o personalitate slabă sau că are într-un fel nişte probleme. O abordare mult mai potrivită ar fi să staţi de vorbă şi să asculţi mai mult problemele şi sentimentele prin care trece persoana.

8. Ar trebui să mă suni

Dacă vrei să fii un prieten adevărat, tu ar trebui să fii persoana care oferă cadrul potrivit şi ce doreşte să ajute pe cel care suferă, arătându-i că-ţi pasă cu adevărat.

9. Ştii că…toată lumea are probleme

Când spui acest lucru, implicaţia din spatele afirmaţiei este că persoana ce trece prin depresie de fapt a ales să fie tristă şi nefericită. Comparaţia cu marea majoritate a populaţiei nu ajută deloc. Ar fi mult mai bine să spui că încerci să înţelegi problemele prin care trece aceasta. Încurajeaz-o să meargă către un ajutor de specialitate.

10. Va trebui să înveţi să te adaptezi la noua situaţie

Să înveţi să trăieşti cu depresia şi să o accepţi, este ca şi cum ai intra într-un tunel întunecat din care nu există ieşire. Toate vorbele încurajatoare sau sfaturile care ţi se par normale când cineva este trist, nu vor funcţiona, ba chiar vor înrăutăţi situaţia.

La cerinţele cititorilor noştri, am decis să oferim câteva soluţii pentru cei ce vor să aducă o schimbare pozitivă în viaţa celor cu care intră în contact şi care trec prin depresie. Însă, mai întâi, merită să-ţi mai arunci un ochi pe primul articol pe care-l găseşti aici

Ce putem face pentru a ajuta o persoană ce trece prin depresie

Cei mai mulţi experţi sunt de acord cu a fi alături de ea şi a oferi sprijin persoanei în cauză. Doar făcând acest lucru, poţi să ajuţi foarte mult.

Poţi să înveţi despre depresie, cauzele acesteia şi simptome.

Putem încuraja persoana ce trece prin depresie să meargă să fie diagnosticată şi să primească tratament. Putem să le ajutăm cu sarcini de zi cu zi şi cu diferite obiective. Putem, de asemenea, să trecem pe la ei şi să le amintim de o sarcină anume în a doua jumătate a zilei. Sau putem pur şi simplu să le dăm un telefon şi să stăm puţin de vorbă cu ei.

Putem să-i încurajăm să se alăture unor grupuri de discuţii sau forumuri online care se ocupă de persoanele ce trec prin depresie. Este un loc foarte bun pentru a primi susţinere, deşi nu va fi niciodată acelaşi lucru precum prezenţa în persoană.

Nu ar trebui să dăm niciodată impresia că este vina persoanei ce trece prin depresie sau să o criticăm în vreun fel.

Ar trebui să încurajăm şi să ţinem discret sub observaţie rutinele pe care le are zilnic, precum mâncatul, exerciţiile fizice şi dormitul.

Ar trebui să fim capabili să vorbim cu ei despre sinucidere, în caz că menţionează acest subiect. Este important să observi ce gânduri se află în spate dar să sugerezi o altă soluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură