Afganistan: Pacea cu talibanii nu trebuie realizată în detrimentul drepturilor femeilor (Oxfam)

(Adek Berry / AFP / Getty Images)

Afganistanul şi susţinătorii săi financiari nu trebuie să pună drepturile femeilor în balanţă pentru a obţine un acord de pace cu talibanii, a apreciat ONG-ul Oxfam într-un raport dat publicităţii luni şi preluat de AFP.

Peste 20 de sesiuni de discuţii preliminare între insurgenţi şi talibani, guvernul afgan şi comunitatea internaţională s-au desfăşurat începând din 2005 fără prezenţa niciunei singure femei, a constatat Oxfam în raportul intitulat 'Behind Closed Doors' ('În spatele uşilor închise' - n.r.).

'Există temeri potrivit cărora drepturile femeilor ar putea fi uitate în cadrul unui acord de pace', conform documentului. 'Toată lumea trebuie să recunoască faptul că doar nişte eforturi de pace care să includă şi să protejeze femeile au o şansă de reuşită pe termen lung', a apreciat Oxfam.

Îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului, după perioada regimului taliban (1996-2001), s-a aflat în centrul preocupărilor comunităţii internaţionale care a cheltuit milioane de dolari în Afganistan. Dar Afganistanul rămâne o ţară musulmană foarte conservatoare şi patriarhală, cu numeroase discriminări împotriva femeilor. Sub talibani, femeile nu puteau lucra şi nu puteau ieşi din casă fără a purta burka şi fără a fi însoţite de un bărbat. Iar educaţia pentru fete era interzisă.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele Ashraf Ghani, care a preluat cea mai înaltă funcţie din stat la 29 septembrie, este în favoarea unor negocieri cu talibanii. El a afirmat de asemenea că va depune eforturi în vederea ameliorării statutului femeii. 'În contextul unor noi negocieri de pace, a venit vremea ca guvernul afgan şi aliaţii săi occidentali să apere rolul femeilor în Afganistanul de mâine', a subliniat John Watt, directorul Oxfam Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe