Afganistan: explozie masivă loveşte cartierul ambasadelor din Afganistan

Soldat american din ISAF lângă Turkham Nangarhar, la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.
Soldat american din ISAF lângă Turkham Nangarhar, la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. (TAUSEEF MUSTAFA / AFP / Getty Images)

O puternică explozie a zguduit miercuri centrul oraşului Kabul, capitala Afganistanului, omorând sau rănind zeci de persoane.

Basir Mujahid, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kabul, a declarat că numeroşi oameni au fost loviţi de explozia bombei detonate chiar în faţa intrării Ambasadei germane.

"A fost o explozie a unei maşini în faţa Ambasadei germane, însă în zonă există numeroase alte birouri şi sedii. Este greu de spus care a fost ţinta", a declarat Mujahid.

Explozia a spart geamuri şi a scos uşile din balamale pe o arie de sute de metri în jur.

Conform unui angajat al Ministerului Sănătăţii, cel puţin 67 de oameni au fost omorâţi în timpul exploziei.

Până în prezent nu a revendicat nimeni incidentul.

Momentul incidentului este semnificativ

Incidentul survine în momentul în care Donald Trump trebuie să ia o decizie privind trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan.

Gen H.R. McMaster, consilier al lui Trump pe probleme de securitate naţională şi unul dintre reprezentanţii establishmentului politic şi militar american, presează administraţia Trump să reînceapă războiul din Afganistan.

Până în prezent, Trump, ajuns la putere cu o platformă izolaţionistă şi anti-sistem, a făcut unele concesii mainstreamului politic american permiţând atacarea cu rachete Tomahawk a unui aeroport militar în Siria şi trimiterea de portavioane şi submarine nucleare în Peninsula Coreeană.

Este neclar motivul pentru care bomba a fost detonată în faţa Ambasadei Germane.

Donald Trump tocmai s-a întors dintr-un turneu care a inclus şi summitul G7 din Sicilia, în urma căruia relaţiile dintre SUA şi Germania s-au tensionat pe fondul criticilor aduse de Trump Berlinului, pentru refuzul de a-şi respecta responsabilităţile privind cheltuielile militare în cadrul NATO.

Violenţa din Afganistan este în creştere după ce comandantul forţelor din Afganistan, gen. John Nicholson, a autorizat detonarea unei super-bombe americane de 10 tone deasupra unui complex de tuneluri şi peşteri care ar fi adăpostit militanţi radicali.

După retragerea majorităţii trupelor internaţionale în 2014, talibanii au recâştigat mult din controlul deţinut în 2001 - deţinând în prezent aproximativ 40% din teritoriul afgan, deşi forţele guvernamentale deţin marile oraşe - conform unor date ale guvernului american.

Donald Trump va trebui să decidă în curând dacă va trimite un contigent suplimentar de trei până la cinci mii de soldaţi americani pentru a sprijini eforturile NATO în lupta împotriva insurgenţilor talibani. În prezent, forţa americană din Afganistan numără aproximativ 10 mii de persoane.

Comandantul forţelor americane din Afghanistan, gen. John Nicholson, a declarat în faţa unei comisii în Congres că are nevoie de suplimentarea efectivului cu câteva mii de oameni pentru a sparge "blocajul" actual dintre forţele talibane şi cele guvernamentale în Afganistan.