"Să vă fie frică, poporul se ridică!" - 100.000 de români, în stradă împotriva "Ciumei Roşii"

Legile justiţiei au fost votate, urmând să ajungă la preşedintele Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi, iar legile de modificare a codului penal urmează să intre la vot şi ele. Aşadar, pe Facebook s-a dat semnalul de mobilizare pentru un protest masiv, care să oprească asaltul la adresa Justiţiei.
Protest
Protest (Dan Mihai Bălănescu)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. O mare de lumini a strălucit în noapte, lângă Parlament, când protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile, aşa cum făceau şi în februarie 2017 când, la presiunea străzii, guvernul (Grindeanu) abroga OUG 13.

Numărul celor ce protestează în Bucureşti pare să treacă considerabil de 100.000. După aprinderea luminilor, oamenii au început însă, uşor-uşor, să se disperseze.

* * *

UPDATE. Numărul oamenilor care protestează este estimat la peste 70.000, în jurul orei 20.15. Alţi circa 15.000 protestează în restul ţării. Se scandează în continuare cu putere "PSD, ciuma roşie!", "Hoţii!", "Justiţie nu corupţie!", "Şobolanii", "Jos comunismul!", "Demisia!", "România, trezeşte-te!", "Dragnea, la puşcărie".

* * *

UPDATE. Coloana de protestatari a ajuns, în jurul orei 19.54, în Piaţa Constituţiei.

* * *

UPDATE. Protestatarii au plecat în marş spre Parlament, trecând prin Piaţa Unirii.

"Eu cred şi sunt convins că orice om normal din România ştie şi vede că trebuie o schimbare şi o schimbare radicală. Noi, ca şi democraţie, poporul o singură cale are – să protestăm şi să vadă cei care ne conduc că noi am observat - corupţia e în toi şi creşte. Altă cale nu avem, trebuie să ieşim în stradă, e singura cale de a ne arăta indignarea", a declarat un protestatar venit tocmai de la Sighişoara.

"Eu sunt profesoară şi aş vrea ca elevii mei să ştie că luptăm şi nu ne lăsăm, dar luptăm în pace pentru că ştim că aşa vine schimbarea", adaugă o altă sighişoreancă.

* * *

UPDATE: Sunt aproximativ 40.000 de oameni în Piaţa Universităţii. Se scandează "Justiţie nu corupţie!", "PSD, ciuma roşie!", "Afară, afară cu PSD din ţară", se aud de asemenea vuvuzelele şi răpăitul tobelor. MAI s-a mobilizat şi el masiv şi a trimis în zonă brigăzi de intervenţie cu scuturi, dube, maşini şi deja clasicii jandarmi călare.

Jandarmi călare
Jandarmi călare (Epoch Times)

"Mi-aş dori să pice Guvernul ăsta nenorocit, că aşa un guvern nemernic şi agramat nu am mai pomenit de când sunt, numai pe timpul lui Postelnicu. Să se schimbe concepţia în ţara asta, să poată să gândească copiii ăstia, să poată să înveţe ceea ce trebuie şi cum trebuie ca s-o ducem mai bine", declară o doamnă în vârstă.

"Nu este prima manifestare unde venim, batem drumul pentru că vrem într-adevăr o schimbare pentru România, deci nu mai e posibil aşa, e un an de zile de când mergem înainte şi nimic nu se schimbă, ne sfidează la maxim. Deci până la urmă vom face asta, ne întoarcem, ne întoarcem acasă de câte ori va fi nevoie, din ce în ce mai mulţi, asta e, până la urmă ceva se va schimba. Sunt plecată din ţară de 13 ani, cu familia, cu copiii, pur şi simplu pentru că în România nu se mai poate. Deci de 28 de ani nu prea dăm înainte, mergem dar cu paşi mici, trebuie să se facă o schimbare, România este o ţară europeană. Trebuie să avem instituţii, sănătate, învăţământ, nu mai este posibil aşa ceva, nu mai acceptăm absolut deloc. (M-aş întoarce) dacă lucrurile s-ar schimba în România, nimeni nu se întoarce în ţară atâta timp cât lucurile stau aşa, deci de 28 de ani PSD ne ia la mişto cu diferite coaliţii, nu mai merge aşa, trebuie o schimbare majoră", spune o tânără venită tocmai de la Milano.

"Venim pentru o Românie mai bună, avem speranţe că se va schimba. Putem face comparaţia cu o ţară occidentală, vedem cum se comportă autorităţile, cum se comportă toată lumea acolo şi din păcate în România nu e aşa. Credem în schimbare. Da, ne gândim să ne întoarcem în ţară pentru că aici ne-am născut, aici trebuie să trăim. Trebuie să schimbăm mentalitatea, să schimbăm ceva în România, aşa nu se mai poate, indiferenţa şi corupţia ne omoară", adaugă un alt român stabilit în Italia şi revenit în seara aceasta în ţară pentru a protesta.

O altă româncă venită de la Londra le reaminteşte politicienilor că le-au luat oamenilor pământul de sub picioare, făcându-i să plece prin alte ţări pentru a putea trăi decent.

"Chiar dacă trăim în străinătate, România este şi a noastră şi ne pasă de ce se întâmplă aici, pentru că avem părinţi, avem fraţi, avem prieteni şi dorinţa noastră este să ne întoarcem acasă la un moment dat, dar, în condiţiile date, cu siguranţă majoritatea oamenilor care trăiesc în diaspora au reţineri, evident", spune protestatara.

Protest
Protest (Epoch Times)

Întrebată ce le-ar transmite politicienilor, tânăra răspunde: "Le-aş transmite foarte multe. În primul rând trebuie să nu uite că din cauza lor noi suntem plecaţi, ne-au luat pământul ţării de sub picioare."

* * *

UPDATE: Jandarmii au blocat ieşirea de la gura de metrou dinspre Universitate şi nu le dau voie protestatarilor să iasă din pasaj, motivând că trotuarul este plin afară şi n-ar mai avea unde merge. Oamenilor li se cere să iasă pe la alte guri. Au urmat îmbrânceli iar o mică parte dintre protestatari s-au strecurat printre ei. Se scandează puternic "Jandarmeria apără hoţia!", "Libertate", "Păcat, păcat de sângele vărsat", "Hoţii!", "PSD, ciuma roşie!". Afară la suprafaţă oamenii au ocupat bulevardul.

* * *

UPDATE: Şi în diaspora se protestează. La Paris, de exemplu, în jur de 100 de români au ieşit solidari cu cei din ţară.

Protest la Paris
Protest la Paris (Gianina Fiordean)

Protest la Paris
Protest la Paris (Anca Sawaya)

UPDATE: Mii de persoane se strânseseră în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.15. Mulţimea este formată nu doar din bucureşteni ci şi din mulţi români veniţi din alte oraşe ale ţării şi din oameni care au zburat mii de kilometri cu avionul pentru a fi prezenţi astăzi la protest. Printre ei, o tânără din Râmnicu Vâlcea, stabilită în Suedia. Tânăra a luat avionul special pentru evenimentul de astăzi:

„Vin în România, şi mă implic aşa cum pot şi când sunt în Suedia, pentru că am învăţat că am o responsabilitate individuală pentru cum arată şi viaţa mea privată, dar şi în comunitate. Sunt de părere că schimbarea, (r)evoluţia, nu se face nici de sus în jos, nici de jos în sus. Ambele părţi trebuie să se intereseze mai mult una de cealaltă. Rolurile pot fi oricând inversate. Politicianul ajunge după gratii. Şoferul ajunge legiuitor. Ambele părţi trebuie să aibă mai mulţi reprezentanţi demni de mii de ani de evoluţie ca specie. Din nou, asta cere efort individual. Momentan nu suntem ok. Dar sunt de părere că aşa cum trupul sănătos se poate îmbolnăvi, sufletul bolnav se poate însănătoşi. Venind aici, încerc să am grijă să fiu parte din remediul colectiv de care e nevoie”, declară Natalia.

La rândul său, o bucureşteancă lansează un apel la mobilizare masivă, întrebându-se cum pot unii să stea în casă când văd miile de români veniţi din întreaga ţară sau chiar din străinătate. De asemenea, protestatara le transmite un mesaj şi politicienilor: să lase în pace Justiţia şi pe români!

„Este atât de greu să vii în centrul Bucureştiului la protest? Ce dacă ninge, ce dacă plouă? Cum a fost anul trecut în Februarie când eram sute de mii în stradă? Prin protest tragem o dată un semnal de alarmă, iar pe de altă parte vrem să trimitem un semnal cât se poate de categoric coaliţiei majoritare, că deşi suntem cu ochii pe ei de un an de zile, nu am obosit, ba din contră, suntem mai hotărâţi şi mai determinaţi.

Să lase în pace justiţia, să lase în pace codurile penale şi să ne lase şi pe noi să revenim la vieţile noastre. PSD-ul se tot reclamă că nu poate guverna din cauza noastră? Păi ce, noi schimbăm prim-miniştri ca pe ciorapi? Cum ridică unul privirea şi nu mai respectă sută la sută directivele date pe sub mustaţă, cum sunt schimbaţi. Şi da, nu au decât să guverneze, dar nu în bătaie de joc ca până acum. Într-un an de zile au stricat atât de mult din ce s-a construit cu greu în ultimii 28 de ani. Ce alte interese au, pe lângă interesul major de a scăpa toţi derbedeii ăştia corupţi de puşcărie, în frunte cu puşcăriabilul şef? Nu vedeţi şi acum cu numirea Vasilicăi Viorica cât dispreţ este?

Guvernarea unei ţări este un lucru extrem de serios, pentru care trebuie să fii capabil. Cum să pui o tăntiţă, doar că e din Teleorman, care nu s-a remarcat cu nimic altceva decât cu gafe peste gafe şi care s-a făcut de ras în Parlamentul european. A, da, doar că este o mare susţinătoare a lui Dragnea şi a schimbărilor legilor justiţiei. Noi de asta am ieşit în seara asta, să ne arătam încă o dată nemulţumirea pentru tot ce se întâmplă. Suntem împotriva modificărilor codului penal şi subordonării politice a justiţiei. Vrem să rămânem în ţară, dar într-o ţară democrată, în care libertăţile fundamentale să fie respectate. Vrem o ţară bazată pe valori europe şi meritocraţie, fără corupţie, fără hoţie. Vrem o clasă politică capabilă, care să lucreze pentru ţară, pentru oameni, nu în interesul propriu”, declară protestatara.

***

UPDATE: Dinspre Piaţa Romană spre Universităţii vin oameni dinspre Gara de Nord, inclusiv galerii de fotbal. La câteva zeci de metri de Piaţa Universităţii jandarmii au făcut cordon şi îi percheziţionează pe oamenii. Atmosfera este foarte tensionată în zonă, bulevardul este împânzit de jandarmi, inclusiv brigada specială cu scuturi şi gaze lacrimogene.

***

Mii de persoane sunt aşteptate să umple, sâmbătă, Piaţa Unversităţii, loc cu valoare de simbol, unde, la ora 18.00, va începe un mega-protest pentru apărarea Justiţiei, pusă în pericol de modificările legislative operate în Parlament. Promovat de mai multe grupuri civice - Corupţia Ucide, Rezistenţa, Insistăm, De-clic, Iniţiativa România, Pro-Fest, VeDem Just, Aradul Civic, Contract România - protestul va strânge nu doar bucureşteni ci şi români din restul ţării şi din Dispoara.

Astfel, de la Cluj, de exemplu, un grup de cetăţeni a pornit pe jos spre Capitală, într-un simbolic Marş al Speranţei, clujenilor alăturându-li-se la Sighişoara şi un grup de nevăzători. Participanţii la Marşul Speranţei vor ajunge mâine în Piaţa Universităţii şi îşi doresc, prin gestul lor, să îi motiveze pe bucureşteni să iasă din case.

Din Piaţa Universităţii, participanţii la protest vor porni în marş pe traseul Piaţa Unirii - Fântâni - Parlament, cu vizite la "instituţiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)", se arată pe pagina evenimentului.

Protestul este anunţat în contextul în care legile justiţiei au fost votate, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi, iar legile de modificarea codului penal urmează să fie votate.

„Masacrarea Justiţiei de către PSD-ALDE, criticată de magistraţi, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie. Este un asalt chiar la adresa democraţiei din România. Felul în care PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziţiei şi a oricui a îndrăznit să se împotrivească, reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care doreşte pentru România o viaţă în libertate şi democraţie. La care se adaugă şi modificările Codului de Procedură Penală şi situaţia generală gravă din toate celelalte domenii (sănătate, educaţie, economie, infrastructură, cultură, ecologie)”, susţin protestatarii.