Afaceristul Radu Budeanu, despre geanta cu bani pentru Udrea: Am remis la sediul PDL suma de 3,8 milioane de dolari

Radu Budeanu
Radu Budeanu (Instagram/ Cristina Savulescu)

Miliardarul Radu Budeanu, fost soţ al stilistei Dana Budeanu şi care controlează un grup de presă din care fac parte publicaţii precum Cancan, Gândul sau ProSport, a făcut mărturisiri complete în faţa procurorilor DNA care au instrumentat dosarul “Hidroelectrica”, relatează Ziare.com.

Ancheta în dosarul respectiv a fost finalizată cu rechizitoriu şi au fost trimişi în judecată fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, şi omul de afaceri Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi cerut suma de 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la milionarul Bogdan Buzăianu, pentru ca în schimb să intervină în vederea menţinerii contractului încheiat între Hidroelectrica şi firma acestuia, Energy Holding.

Începând cu iunie 2011, Radu Budeanu, care a jucat un rol de intermediar în afacerea dintre Bogdan Buzăianu şi Elena Udrea, ar fi devenit tot mai insistent, sugerându-i lui Buzăianu să-i dea Elenei Udrea, cele 5 milioane de dolari. Întrucât suma de bani i se părea cam mare, Buzăianu ar fi cerut un termen de gândire. Încă de la sfârşitul anului 2010, Buzăianu îi predase contabilei sale din Energy Holding SRL, Lavinia Ticu, o geantă cu bani. În octombrie 2010, acesta ar fi sunat-o pe Lavinia Ticu şi i-ar fi spus să-i predea geanta cu bani lui Radu Budeanu. Budeanu ar fi preluat geanta cu bani de la Lavinia Ticu şi, ulterior, a dus-o la sediul PDL, unde i-a remis-o Anei Maria Topoliceanu, conform înţelegerii stabilite telefonic între aceştia, susţine Ziare.com.

De asemenea, potrivit DNA, în condiţiile în care Buzăianu îi cerea Elenei Udrea să-şi traficheze influenţa, în schimbul unei sume de bani, “OK”-ul exprimat de aceasta e fără dubiu, o acceptare clară a foloaselor necuvenite oferite şi o promisiune că îşi va folosi influenţa.

În ceea ce îl priveşte pe Budeanu, iniţial acesta a fost cercetat de procurori pentru spălare de bani şi trafic de influenţă în formă continuată, dar după trimiterea în judecată a Elenei Udrea şi a lui Dan Andronic, anchetatorii au clasat cauza de spălare de bani.

“Am luat la cunoştinţă de schimbarea încadrării juridice. Recunosc şi regret săvârşirea faptei. Sunt de acord cu noua încadrare juridică stabilită prin ordonanţa din 16 iulie 2020. […] În concret am remis la sediul PDL suma de 3,8 milioane de dolari, Anei-Maria Topoliceanu. Nu am avut niciun beneficiu personal de pe urma acestei acţiuni. Nu aveam de ales în legătură cu situaţia descrisă mai sus, deoarece depindeam din toate punctele de vedere, la acea vreme, de Nicolae - Bogdan Buzăianu. Doresc încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Alte aspecte nu am de declarat”, declara Radu Budeanu la data de 21 iulie în faţa procurorilor DNA.

În plus, la sfârşitul lunii iulie, anchetatorii au schimbat şi cea de-a doua încadrare juridică, şi anume “trafic de influenţă în formă continuată”, în “complicitate la trafic de influenţă”.

Totodată, Budeanu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o sentinţă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne