Afaceri cu flori în solarii

Afaceri cu flori în solarii
Afaceri cu flori în solarii (Facebook)

Cultivarea florilor este o idee bună de afaceri, dar cu câteva condiţii. Înainte de toate, trebuie să cunoaşteţi foarte bine tehnicile de cultivare. Serele cu flori necesită o investiţie destul de mare şi muncă continuă tot timpul anului, dar pe lângă toate acestea şi dincolo de câştigurile financiare, cultivatorii de flori pot spune că aduc frumuseţea în casele oamenilor.

Totuşi afacerea pare bănoasă şi s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Inginerii horticultori au investit zeci de mii de euro în pământ, pepiniere şi sisteme de irigaţii. S-au aşezat strategic, în apropierea oraşelor mari, lângă cartierele rezidenţiale. Le puteţi urma exemplul.

Afaceri cu flori în solarii. Analiza pieţei

Înainte de a demara iniţiativa, trebuie să faceţi o atentă analiză de piaţă la nivel local.

Ceea ce-l determină pe un floricultor să cultive o anumită specie de flori, într-adevăr, nu trebuie să fie preţul pe care-l poate cere la vânzarea propriilor produse, ci cererea clienţilor: alţi floricultori, angrosişti, florari, pe care-i poate cunoaşte frecventând piaţa locală de flori sau adresându-se asociaţilor de profil ale agricultorilor care acţionează la nivel provincial.

Afaceri cu flori în solarii. Puncte forte ale unei afaceri cu flori

- Cererea, datorită şi exporturilor, este în creştere constantă

- Activitatea se pretează dezvoltării altor afaceri colaterale: vânzarea de răsaduri, seminţe şi utilaje pentru grădinărit, consultanţă pentru proiectarea grădinilor.

- Iniţiativa se pretează unei conduceri la nivel familial, cu respectiva limitare a costurilor.

Afaceri cu flori în solarii. Costuri

Investiţia totală într-un solar de 500 de metri pătraţi complet echipat (irigaţie prin picurare şi microaspersie pentru tratamente, umidificare/ceaţă) poate ajunge la costuri de peste 35.000 de lei, potrivit specialiştilor de la NaanDanJain irigaţii. Un solar de 500 mp poate fi lucrat de o singură familie, ceea ce este un atuu pentru afacere.

În scopul de a creşte chiar şi ca un lot mic de răsaduri de vânzare, aveţi nevoie de o zonă de plantare.

În mare, o afacere cu flori presupune să aveţi seminţe, ghivece, răsaduri, spaţiu (care să asigure condiţii speciale de mediu şi temperatură) şi maşini pentru livrarea către florării sau alţi clienţi.

Ca în oricare altă afacere şi în sera de flori există mici secrete, dar şi condiţii pe care trebuie să le respectaţi. Cunoştinţele tehnice necesare pentru a vă putea dedica acestei activităţi nu sunt uşor de dobândit, dar se găsesc destule informaţii pe internet.

Un rol important îl are pământul pentru răsaduri, care în mod popular se numeşte pământ de flori şi în a cărui componenţă se găsesc în general turbă, mraniţă, nisip, pământ de frunze.

Dar pământul nu este de ajuns. Florile necesită spaţii de producţie în care atmosfera este cvasicontrolată, fiind necesar să fie respectate condiţiile de temperatură, umiditate şi lumină.

Afaceri cu flori în solarii. Unde comercializaţi

Florărie stradală, livrări de flori prin Internet, firmă care produce şi comercializează flori, contracte cu hypermarket-uri, alţi floricultori, angrosişti, florari.

În pieţe, supermarketuri, florării şi chiar la colţ de stradă, florile în ghiveci au mare trecere şi pot aduce un profit bun în comparaţie cu sumele pe care trebuie să le investiţi ca să aveţi o recoltă ”înfloritoare”.

Afaceri cu flori în solarii. Promovare

Pentru a vă promova afacerea vă puteţi face reclamă în diverse publicaţii de specialitate, puteţi fi prezent la majoritatea târgurilor şi expoziţiilor de flori şi neapărat trebuie să vă construiţi un site.

Nu uitaţi că cea mai bună reclamă vine din partea clienţilor mulţumiţi de produsele şi serviciile dvs. şi care, la rândul lor, vă recomandă prietenilor şi cunoscuţilor.

Afaceri cu flori în solarii. Atenţie însă!

- Cunoştinţele tehnice necesare pentru a va putea dedica acestei activităţi nu sunt uşor de dobândit: operatorii din acest sector le păzesc cu străşnicie şi le transmit din generaţie în generaţie.

- Producţia trebuie programată cu atenţie pentru a nu ajunge nepregătiţi în perioadele care preced marile sărbători (Paşte, Crăciun, 8 Martie etc.) când consumul este mai mare.

- În cazul în care nu dispuneţi de sere foarte costisitoare, activitatea este influenţată de condiţiile atmosferice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.